Adj király katonát

2023.10.22. 08:10

Emlékezés a katonaévekre - Bemutatják Németh László második könyvét Sopronban

Adj király katonát címmel jelent meg Németh László második könyve, amely ezúttal a katonaéletről szól. Az első, 2018-ban jelent meg a Világ közepe címmel, amely Fertőboz történetének azon időszakát öleli fel, amikor még aktív tagja volt a település kis közösségének. Ezzel a könyvvel a Honismereti Szövetség országos honismereti-helytörténeti pályázatán akkoriban első helyezést ért el.

Varga Henrietta
Fotó: Szalay Károly

- Az első könyv írása is könnyen ment, csak be kellett hunynom a szemem és jöttek a gondolatok, hiszen mindenre emlékszem abból az időszakból - elevenítette fel a kezdeteket Laci bácsi. 

- Többen kérték, hogy folytassam Fertőboz történetét a későbbi időkkel, de miután a nyolcvanas években elkerültem a faluból, már nem volt olyan személyes élményem, amiből meríthettem volna. A katonakorom azonban mindig is foglalkoztatott és mivel nagyon kalandosra sikerült, gondoltam ezt az időszakot örökítem meg a következő könyvemben. A címe nem véletlenül lett Adj király katonát. Ez a népi gyermekjáték már valahol az életre nevel ugyanúgy, mint a katonaság, tehát ebben a címben benne van a játékosság és a komoly katonaélet is. Személyes emlékekre épül, kiegészítve néhány bajtárs, katonatárs visszaemlékezésével. A bevonulásomat megelőző évekről, valamint a Lentiben majd Baján eltöltött huszonnégy hónapról szól. Ez a két év a nehézsége és viszontagságossága mellett rendkívül tanulságos is volt, ennek a történetét igyekeztem visszaadni a könyvben - zárta a beszélgetést.

A saját fotókkal illusztrált kötetet október 27-én 16.30 órakor mutatják be Sopronban a Széchenyi-könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában