Jubileum

2023.10.04. 18:42

30 éve, hogy újraalakult a győri levéltár - fotók

Kereken három évtizede annak, hogy újraalakult a városi levéltár. Ennek megünneplésére izgalmas múltidéző beszélgetést rendeztek az újraalapítókkal a Brenner János Hittudományi Főiskolán.

Dániel Viktória

A több százéves múltra visszatekintő városi levéltár a tanácsköztársaság idején szünet meg önálló intézményként működni és a rendszerváltás után, 1993 októberében határozott úgy a városi önkormányzat, hogy újra alakítja a korábban a megyei levéltárral összeolvadt intézményt. Jelenleg a város levéltárban 365 iratfolyóméternyi anyagot őriznek emellett az elmúlt években ezek digitalizációját is elkezdték, hogy a kutatók és az érdeklődők könnyebben hozzáférhessenek a dokumentumokhoz.

A új levéltár megvalósításának éveire emlékezett vissza tegnap Bana József, Borbély János és Pátkai Tivadar, a beszélgetést dr. Bagi Zoltán Péter moderálta. Szó volt kézzel írt címkékről, éjszaka épített állványzatról, támogató polgármesterekről és modern mintákról. Az évforduló kapcsán köszöntőt mondott dr. Pergel Elza alpolgármester, valamint az eseményen díszvendégként részt vett Szeles Szabolcs és Balogh József is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában