Hála legyen Istennek az érkezőért!

2023.09.03. 15:00

Ökumenikus konferenciára és közös imádságra érkezik a pátriárka Pannonhalmára

Szeptemberben I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka érkezik és nyitja meg előadásával az ökumenikus konferenciát a Pannonhalmi Főapátságban. Az esemény központjában pedig a vallásközi párbeszéd és a béke lesz. Hortobágyi T. Cirill főapát és Dejcsics Konrád szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója beszélt lapunknak az esemény jelentőségéről, az ökumenikus párbeszédről, és arról, hogy az hogyan fordul tettekbe.

Bella Violetta

Hortobágyi T. Cirill főapát és Dejcsics Konrád szerzetes azt mondja, örömmel várják vissza az apátságba Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkát, tudva, hogy együtt nagyobb hatással emelhetnek szót a békéért.

Hortobágyi T. Cirill főapát szerint a pannonhalmi monostort a múltja, jelene, benedeki hagyománya, a Kárpát-medencében betöltött helye mind szinte predesztinálja arra, hogy a vallásközi kapcsolatok kezdeményezője és házigazdája legyen. – Évek óta arra törekszünk, hogy adjunk helyet a párbeszédnek és a kiengesztelődésnek. Egyrészt konferenciát szervezünk, ahol okos emberek elmondhatják a gondolataikat ezzel kapcsolatban, másrészt imádkozunk is. Mind úgy érezzük, hogy a jövőnk az Úristen kezében van, és együtt szeretnék elé állni, bocsánatot kérni, és erőt a szívünk számára, hogy nagyobb reménnyel és elszántsággal induljunk a jövő felé. 

Azért is lehet mediátor­szerepe a felekezetek között az apátságnak, mert az egyházszakadás előtt alakult a monostor, Géza fejedelem telepítette le az első szerzeteseket. – Az egyházszakadásoknak sokszor csak ürügyei a hitelvek, sokkal inkább emberi gyöngeségek, hatalmi törekvések, politikai befolyás keresése szokott lenni a háttérben. 

Dejcsics Konrád atya hozzáfűzi, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg idén az ökumenikus konferenciát. Visszaemlékezett, hogy a közös konferencia és imádság 2020-ban épp egy olyan évben indult, amikor az evangélikus egyház az úrvacsora évét ünnepelte, a katolikus egyház pedig az eucharisztikus kongresszusra készült. Az úrvacsora­tan a keresztény egyházakat elválasztó parázs téma. – Akkor Fabinyi Tamás evangélikus elnök-püspök vezette azt a liturgiát nálunk, amelyen a bűnbánat jeleként hamut hintettünk a jelen lévő evangélikus, református, katolikus lelkészek és hívek fejére. Ilyen még nem volt. És nem jött volna létre, ha a vendéglátásnak és a vendégségnek a tapasztalata ne lenne ott a szerzetesközösségben és a visszajáró lelkészekben, és ne jönnének szívesen, s ne éreznénk jól magunkat mi a társaságukban. 

A szíves vendéglátásra Szent Benedek Regulája is kötelezi a szerzeteseket, hiszen azt írja elő, a vendégek sohasem hiányozhatnak a monostorokból. – Van a Regulában egy érdekes mozzanat – mondja Konrád atya. – A kapus számára az az útmutatás, hogy mihelyt egy vendég kiált, vagy egy szegény jelzi, hogy megérkezett, a kapus kiáltsa, hogy hála legyen Istennek! És csak utána menjen ki és nézze meg, kivel van dolga. A lelkükre köti a Regula, hogy az érkező vendég Isten ajándéka. Ez a megelőlegező hála kell hogy meghatározza a hozzáállást. 

Ökumenikus konferencia

A Keresd a békét és járj utána! című ökumenikus konferencián a pátriárka jelenléte és előadása mellett olyan nevekkel találkozhatunk az előadók sorában, mint Antoine Kambanda bíboros, kigali érsek Ruandából, Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, apostoli nuncius, Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, de a laikusok is szóhoz jutnak, mint Visky András, valamint az ökumenikus mozgalom számos jeles nemzetközi képviselője. A konferenciát közvetítik az apátság YouTube-csatornáján, de a regiszt­rálókat személyesen is várják a konferencián, mely a bencés gimnázium dísztermében lesz. 24-én, vasárnap a szentliturgiát a pátriárka elnökletével fogják elvégezni, melyre minden hívőt szeretettel várnak! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában