Sopron

2023.09.17. 06:02

Kulturális örökségünk emblematikus soproni helyszínei

A soproni városháza és a vármegyeháza, Sopron Fő terén két egymással szemben elhelyezkedő, nemrégiben felújított műemléképületét is be lehetett járni a Kulturális Örökség Napján.

Kisalföld.hu

Fotó: Sopron Média - Hidegh András

Sopron szívében 1497 óta működik a várost irányító intézmény, a városháza, amely majdnem 400 évig szolgálta a várost. A mai eklektikus stílusú épületet 1896-ban, a millennium évében avatták fel. Az országban ekkor egyedülálló esemény volt, hogy egy város új városháza avatásával ünnepli a millenniumot – mondta el dr. Brummer Krisztián, a polgármesteri iroda vezetője.

Várostörténeti, helytörténeti, építéstörténeti, művészettörténeti, társadalom-történeti értékeket, információ- és tudásanyagot közvetít a város két, a Fő téren található emblematikus épülete, a soproni városháza és a vármegyeháza – mondta el Tóth Éva, önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok a Kulturális Örökség Napján tartott eseményen. Különleges élmény mindezeknek a vonatkozásoknak a történelmi összefüggéseiben megismerni Sopron város, a soproniak szerepét a nemzet történelmében a legkorábbi időktől, az 1277-es szabad királyi városi rangot jelentő éven át az 1921. évi népszavazás, vagy az 1989. évi páneurópai piknik időszakáig és egészen jelenünkig.

Fotó: Sopron Média - Hidegh András

Dr. Németh Ádám, a Soproni Járási Hivatal vezetője a Fő tér 5. szám alatti, 1829 és 1834 között Hild Vencel klasszicista tervei alapján épült vármegyeházában vezette végig a látogatókat, akik ezúttal a Fő térre néző erkélyről is megcsodálhatták Sopron Fő terének látványát. Az impozáns épület oromzatán a régi Sopron vármegye címere látható, melyet Stróbl Alajos készített 1919-ben. A díszteremben emléktábla őrzi gróf Széchenyi István emlékét. Az épületben található Soproni Levéltárban 1162-től kezdve őriznek okiratokat. A gyűjtemény egyik legérdekesebb darabja az a királyi leirat, melyben 1525-ben II. Lajos megtiltotta a Fő téri Patika-ház lebontását. Ezt az okmányt tartják nyilván a magyar műemlékvédelem első emlékeként – mondta a hivatalvezető. Az épület a Soproni Járási Hivatal korszerűen kialakított székhelye, ahol ma igényes, méltó és történelmi értékekben gazdag munkakörnyezetet teremtettek a közfeladatok ellátására az állampolgárok érdekében.

Fotó: Sopron Média - Hidegh András

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában