Tánc

2023.07.06. 16:09

Sikeres évadot zárt a Győri Balett - Kovács Eszter kapta az Ezüst Babér-díjat - fotók

A Győri Balett csütörtökön a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén tartotta meg idei évadzáró társulati ülését. Ezúttal is átadta Bombicz Barbara alapítótag az Ezüst Babér-díjat, amelyet minden évben az együttes tagjai szavaznak meg egymást közt. Ezúttal Kovács Eszter táncost jutalmazták az elismeréssel.

Simon Roberta

Velekei László, a Győri Balett igazgatója egy 2020-as, szarvasi kalandos fellépésük felidézésével kezdte a beszédét. -Együtt erősek vagyunk. A Győri Balett sikere abban rejlik, hogy egy nagyon összetartó csapat vagyunk. Alkalmazkodunk a változásokhoz, felelősséget vállalunk az együttes 44 éves szellemiségért, emellett fejlődünk és nyitottak vagyunk, új utakat keresünk. Szem előtt tartjuk a közönség és táncszakma igényeit - fogalmazott Velekei László, aki 22 éve tagja a társulatnak.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester kiemelte, hogy ha bárkit megkérdez bárhol, mit tud Győrről, az Audi után mindenki a Győri Balettet említi. - Győrben márkanév a Győri Balett, arculatot adott a városnak. Komoly munka folyik az együttesben, amit köszönünk, hiszen szerte a világban viszik városunk hírnevét. Velekei Lászlót a Magyar Táncművészek Szövetségének élére választották, ezzel átvettük a táncművészet vezetését - hangsúlyozta köszöntőjében a polgármester.

A Győri Balett 120 előadást 16 MiniBalett és Wobbelyoga foglalkozást tartott az elmúlt egy évben 28 ezer néző előtt. A 2022/23-as évadban 16 darabot tartottak repertoáron és öt új produkciót mutattak be: a Max és Móric gyermekelőadást, a Peer Gynt-öt, a Négy évszakot a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 60 éves jubileumán, Bogotában Fauré Melisande darabját, illetve a 18. Magyar Táncfesztiválon a Maszkabál 2-t.

Számos vidéki fellépésük volt és gálákon álltak színpadra idén is, de az országon túl is megmutatták tehetségüket, külön-külön és együttesi szinten is. Oszaka, Bécs, Bogota csak néhány nagyváros, ahol ismét letette névjegyét a Győri Balett.

Az évad végén elköszönt a társulattól Lukács András rezidens koreográfus, de darabjait repertoáron tartják. Alexey Dolbilov táncművész 18 év után intett búcsút, míg Téglás Bánk öt év után máshol folytatja karrierjét. Elköszönt év közben Heizer Anita gazdasági ügyintéző, Hécz Péter fővilágosító pedig nyugdíjba ment.

Ebben az évadban is számos kitüntetéssel büszkélkedhettek a Győri Balett tagjai: Krokker András világosító, Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott Krokker Katalin öltöztető, a Kultúra Napja alkalmából elismerésben részesült. Luka Dimic megkapta az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díját, Tatiana Shipilova pedig a Kardirex díjat, Tüű Barbara a Carmen díjnak örülhetett nagyon, míg Csepi Alexandrát Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntettek ki. Az évad legjobb táncművészének pedig Herkovics Eszter Adriát választották.

Az együttes hét, jubiláló törzsgárdatagot köszöntött az évadzárón: Tatiana Shipilova 10, Marjai Lili Anna 10, Engelbrecht Patrik 10, Gémesi Máté 10, Kutasi Éva 10, Vargha Tamás szintén 10 éve, míg Keszeiné Tóth Bernadett immár 20 éve tagja a Győri Balettnek.

Örökös tagságot ezúttal három táncművész kapott: Szalai Judit, Sebestyén Bálint és Horváth Krisztián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában