Hansági Múzeum

2023.06.24. 22:48

Hagyományőrzés a Múzeumok Éjszakáján Mosonmagyaróváron - fotók

A kosárfonás köré épült idén a Múzeumok Éjszakája tematikája a Hansági Múzeumban, ahol így a hagyományőrzés is előtérbe került.

Mészely Réka

A Hansági Múzeum szombaton családi programokkal várta a látogatókat. Czuppon Tamás múzeumigazgató tájékoztatása szerint ezúttal a kosárfonás témáját járták körül. Így az ország több pontjáról érkeztek Szigetköz mellett kosárfonók, akik bemutatták mesterségüket. A gyerekeket népi fajátékok, kézműves-foglalkozások, hajfonás szórakoztatták.

A Halászi Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megtudhattuk hogyan fonják a kulcsoskalácsot, és amint az kisült, meg is kóstolhattuk az édes finomságot. Sőt még táncra is perdítették a jelenlevőket az egyesület tagjai. A lángos mellett sajtokat, mézet, söröket lehetett kóstolni. A Mosonvármegyei Múzeumban országos kosárfonó iparművészeti kiállítás nyílt. A kosárfonás történetét járta körül előadásában Körmöczy Zsuzsa, a Hansági Múzeum néprajzos-muzeológusa is és a Csütörtöki Szalon is hozzájárult a jó hangulathoz. A Cselley-házban Gasztonyi Kálmán és Bors Györgyi festőművészek közös kiállításán Juhász Bálint, a Hansági Múzeum művészettörténésze vezette végig az érdeklődőket, és a Múzeumok Éjszakáján a magyaróvári Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd-plébániatemplom kriptája is feltárult.

A Múzeumok éjszakáján a kicsiktől a felnőttekig visszavittük az érdeklődőket a múltba

– tette hozzá a múzeumigazgató, aki szerint jó, ha vissza tudunk térni a gyökerekhez, illetve a kézműves termékeknek, melyek reneszánszukat élik, szintén teret szerettek volna adni a rendezvényen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában