Origami

2023.05.27. 11:38

Papírszobrokkal nyit a város új galériája Sopronban

Bemutatkozik Sopron új galériája, ahol az összes művészeti ág találkozik a Szabadművész Alapítvány felkarolásával. Szombaton megnyitják az első kiállítást, ami a japán kultúra izgalmas művészeti ágáról, az origamiról szól.

Papp Fanni

A Szabadművész Alapítvány tagjai zenei, tánc-, irodalmi és kézművességi tehetségek kutatásával és gondozásával foglalkoznak immáron négy éve. Az alapítvány nagy mérföldkőhöz ért, ugyanis megnyitják a galériájukat. 

– Az alapítványunkkal szeretnénk a művészet és az alkotás szeretetét még szélesebb körben eljuttatni a közösségekhez. Nagy vágyunk volt egy olyan teret megalkotni, ahol feltörekvő vagy ismert művészek mutatkozhatnak be. A galériában helyet kap a kiállítótér mellett előadóterem, klubhelyiség színpaddal, valamint egy hangstúdió is – avatott be Gerencsér Norbert elnök. Hozzátette, számos alkotó tevékenykedik az alapítvány égisze alatt, így a jövőbeli céljaik közé tartozik egy művészeti egyesület megalapítása. Mindemellett igyekeznek a társadalomban is szerepet vállalni a rászorulók támogatásával. 

Cukkermann Hedvig és az aprólékosan, papírból elkészített főnixmadara.  Fotó: Szalay Károly

A Bécsi út 14. szám alatt található galériát Cukkermann Hedvig, az „Origami Lady” kiállításával nyitják meg ma 17 órától, közreműködik Csuka Mónika énekesnő. – Az origami, vagyis papírhajtogatás művészete az ókori Kínából indult, majd Japánban még magasabb szintre emelték – ismertette Cukkermann Hedvig, aki a japán moduláris origamiban találta meg az önkifejezést. – Hazánkban ezerpapíros origamiként ismerik, amellyel az alkotó akár életnagyságú szobrokat is készíthet. 

Cukkermann Hedviget mindig érdekelte a kézművesség, de csak 2017-ben kezdett el a moduláris origami technikával dolgozni, ami komoly képzőművészeti igényességet követel. Az érdeklődők a kiállításon megtekinthetik az alkotó összetett és bonyolult papírszobrait, dísztárgyait, amiket saját maga tervezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában