Művészet

2023.04.29. 19:45

Megújult Patkó Imre Állandó Kiállítás és Kováts Albert kamaratárlata a győri Vastuskós Házban - fotók

A Patkó Imre-gyűjtemény anyagából készült állandó kiállítás megújításával a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egy régi terve vált valóra. A Magyar Géniusz Program támogatásával 54 millió forintból felújított Vastuskós ház két emeletén mintegy 100 műtárgyból álló, reprezentatív válogatása nyújt átfogó képet a gyűjtemény gazdag képzőművészeti anyagából.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

A kiállított festmények és grafikák a 20. századi magyar és nyugat-európai művészet főbb stílusirányzatait és jelentős egyéni törekvéseit mutatják be. A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg szombaton. Horváth Ildikó előadóművész verseivel, míg Hérics Csenge gordonkaművész színesítette a megnyitót.

Borsi Róbert önkormányzati képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a győri múzeum olyan értékeket mutat meg , egy olyan századból, amit nemrég hagytunk magunk mögött. -Az adott kor hangulata, a művészek személyisége a képeket átüt - fogalmazott. A képviselő hozzátette, hogy az állandó kiállításnak időszakos jellege is lesz, ugyanis a gyűjteményben megtalálható darabokat folyamatosan cserélik majd, hogy minél több alkotást megismerhessen a nagyközönség.

- A tárlat a magyar aktivizmustól kezdve a két világháború közötti, illetve második világháború utáni művészetünket mutatja be, egészen az 1960–70-es években külföldön élő magyar alkotók és nyugat-európai kortársaik művészetéig - mondta el Székely Zoltán a Rómer-múzeum igazgatója.

- Ebbe a reprezentatív körképbe olyan alkotók tartoznak, mint Kassák Lajos, Kádár Béla, Tihanyi Lajos, Ámos Imre, Keserü Ilona, Hencze Tamás, Pablo Picasso, Georges Braque, Georges Rouault, Sonia Delaunay és mások. A vázolt képzőművészeti panorámát a neves kínai festőművész, CsiPaj-si, illetve a vietnámi NguyễnSáng művei színesítik -sorolta az igazgató.

Pápai Emese, művészettörténésznek nem volt könnyű dolga, amikor újra kellett rendeznie az ikonikus kiállítást, de mint mondta nagy örömét lelte benne, amiért segítő munkatársainak is hálás. Patkó Imre 700 darabos gyűjteményéből a két szintes Vastuskós Házban több mint száz remekművet tekinthetnek meg művészetkedvelők.

Az állandó kiállítás kamaratermében Kováts Albert Munkácsy-díjas festőművésznek, a gyűjtemény egyik alkotójának kiállítása is látható, aki személyesen is részt vett a szombati megnyitón. Az Übü örök című tárlat mintegy tucatnyi munkáján a művészt évtizedek óta foglalkoztató tematika jellegzetes darabjait láthatja az érdeklődő közönség.

Hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között látogatható a megújult kiállítás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában