Elismerték a mesteri nyelvhasználatot

2023.04.23. 14:46

Átadták az 57. "Szép Magyar Beszéd" országos verseny díjait Győrben - Óriásgaléria a díjazottakról

Kazinczy-érmet két kategóriában húsz gimnáziumi diáknak és tizenöt szakképző iskolai tanulónak ítélték oda, az Anyanyelv Ápolók Szövetségének jutalmát pedig huszan vihették haza a 150 fős versenyzőgárdából.

Bella Violetta

Hirtling István, egyike a 2023-ban Kazinczy-díjban részesülteknek, arra kérte a fiatalokat, hogy ne váljanak lusta nyelvhasználókká.

Fotó: Rákóczy Ádám

Hagyományosan Győrben rendezték meg a “Szép magyar beszéd” verseny országos döntőjét április 21. – április 23. között. Az eredményhirdetésre vasárnap a győri városházán került sor, melynek díszterme meg is telt a versenyzőkkel, felkészítő tanárokkal és a bírálóbizottság tagjaival. 

dr. Eőry Vilma Kazinczy-díjas főiskolai tanár, a bírálóbizottság társelnöke köszöntőjében Petőfi Sándort hozta példaképpen a versenyzők elé, aki eltért kora irodalmi nyelvétől, és annak díszítettségét csak az irónia és gúny kifejezésekor vette igénybe. Ahogy azt Aranynak is írta: Ami igaz, az természetes.

Megyei sikerek

Az egész Kárpát-medencéből érkeztek fiatalok a megmérettetésre, és megyénk is szépen szerepelt a versenyben. A legjobb győri eredményt Póczik Antónia érte el, a házigazda Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulója, aki ezért érme mellé különdíjat is átvehetett Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőtől. De Kazinczy érmet kapott még Gál Gréta Ramóna, a Győri SzC Bolyai János Technikumából Mosonmagyaróvárról, az Anyanyelvápolók Szövetségének jutalmát pedig Radich Kornélia, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimániuzm diákja és Kovács Bálint, a Győri SzC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum tanulója vehettek át megyénkből.

Kazinczy-díj

A 2023-as Kazinczy-díjat Hirtling István színművész és Radványi Dorottya televíziós műsorvezető, szerkesztő és Katona-Mironova Berta, a nagydobronyi líceum igazgatója kapta. 
A Péchy Blanka díj pedig Gergelyné Bodó Máriaé, a szegedi Déri Miksa Tecnikum magyartanáráé lett.

Beszédében Hirtling István arra kérte a fiatalokat, használjanak kevesebb emojit, írjanak és folytassák tovább  azt az utat, amit e versennyel is megkezdtek, hogy ne váljanak lusta nyelvhasználókká. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában