A jelenben kel életre

2023.04.06. 08:08

3 tini hozta el Győrbe a Passiót - Jézus szenvedéstörténete elevenedik meg a templomban + Fotók

Három tini rendezi a szenvedéstörténeti előadást a református gyülekezetben. A negyvenkét fős szereplőgárdában minden korosztály képviselteti magát, úgy, ahogyan a korabeli szemtanúk is a teljes nép köréből kerültek ki.

Bella Violetta

A szereplők bevallása szerint nagy élmény belebújni egy-egy akkori szereplő bőrébe: máshogyan látta az eseményeket Pilátus, Mária vagy Barabbás. Fotó: Huszár Gábor

Kertész Flóra, Kertész Zsófia és Kohán Emese a maguk tizennégy és tizenhét évével negyvenkét fős szereplőgárdát, díszletet, jelmezeket, fény- és hangtechnikát szerveztek a győri József Attila utcai református templomba, hogy nagypénteken két időpontban is megelevenedhessen Jézus keresztre feszítésének története. 

A lányok szerettek volna szerepelni az Aréna Passiójában 2020-ban, ami akkor meghiúsult. Ezért amikor olvastak a Passió-képzésről, egyértelmű volt számukra, hogy sem a távolság, sem a felekezeti különbség nem tarthatja vissza őket.

A Magyarországi Passió Program keretében országszerte tizennyolc helyre jut el a szenvedéstörténet színdarabja. 

A negyvenöt perces előadás dramaturgiai alapja a pasaréti ferencesektől származik, ezt sajátíthattak el az érdeklődők, köztük a szabadhegyi gyülekezet fiataljai. Mindez a Passió-képzés keretében történt, melyet a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, a Konzervatív Műhely Alapítvány, valamint a Magyar Kurír portál és az Új Ember hetilap támogattak. 

A lányoké az egyetlen református társulat, akik kaptak a lehetőségen. 

Meskó Zsolt a rendezője és írója a Passió jelen megformálásának: – A szövegkönyvet és az utasításokat is megkaptuk, a videós segédletet úgyszintén, nekünk a helyre, a helyi adottságokra kellett szabnunk. Mivel itt kisebb a tér, mint egy színpadon, az úrasztalát például ki kell vinnünk, hogy legyen hely. 

Bár szenvedéstörténetet mesél el, az ingyenes előadást nyugodtan tekinthetjük gyermekbarátnak, mert ugyan az indulatok átérezhetők a szereplők alakításában, a kínzások csak szimbolikus ábrázolást kapnak. A történet két narrátora maga a kísértő és egy mai fiatal. A dramaturgiai izgalmakban is bővelkedő darabban Jézus hangját Szakács Sándor lelkész adja, de a társulatban orvos, tanár és sok egyéb foglalkozású gyülekezeti tag vállalt szerepet, ahogy mondják, senki sem színész közöttük. 

Versengtek a szerepekért

Kertész Zsófi azt mondja, a szerepeket hamar elkapkodták, és bár néha meg kellett vívniuk a harcot a felnőttekkel a vezető szerepért, úgy érzi, egy idő után elfogadták, hogy nemcsak a teljes szövegkönyv, de az a látás is náluk van, hogy hogyan is kellene kinéznie a darabnak. 
A kulisszatitkokról szólva elárulták, hogy a budapesti szervezőktől érkeztek a jelmezek, a fény- és hangtechnika, és az a kereszt is, mely az előadás után a gyülekezeté marad, és a Jézust megformáló szereplő magasságához készítették. 

Nagypénteken délelőtt fél tízkor és délután ötkor látható a Győri Passió a József Attila utcai református templomban. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában