Egy helyen múlt és jelen

2023.03.25. 10:30

Zettl–Langer-ház Sopronban: Harmóniát teremteni múzeum és lakás között kihívást jelent

A Zettl–Langer-gyűjtemény egyedülálló módon mutatja be az elmúlt 150 év művészi és szellemi örökségét. Egyedisége, hogy a lakásgyűjteményen az ott élők, Zettl Gusztáv ükunokája és családja kalauzolják végig az érdeklődőket.

Divósné Varga Henrietta

Langer Ágnes élő tárlatvezetéssel őrzi és ápolja nagyszülei hagyatékát. Fotó: Szalay Károly

Sopron belvárosában, a Balfi utcában található a Zettl–Langer-gyűjtemény, amely az országban egyedülálló módon mutatja be a polgári életmódot és a város történetét. Az ide érkezők egy érintetlen, XIX. századi polgári lakással találkozhatnak. A lakásgyűjtemény 1955 óta látogatható a nagyközönség számára, melynek egyik érdekessége, hogy a művészi és szellemi örökségen az itt lakó családtagok, Zettl Gusztáv ükunokája és családja kalauzolnak végig bennünket. 

Az ide belépő egy igazán romantikus időutazáson vehet részt, hiszen a bemutatott lakás csodálatos lépcsőházból, előszobából, ebédlőből, dolgozószobából áll, ahol korabeli bútorok, porcelánedények, fegyverek láthatók, de figyelemre méltóak az üvegműves ablakok és a faberakásos mennyezet is. 

– Nehéz megfogalmazni, hogy milyen érzés itt élni a mindennapokat, ebben a lakásban, ezek között a tárgyak között. Csodálatos és kihívásokkal teli – kezdi Langer Ágnes, a gyűjtemény őrzője. – Múzeum és lakás kettősében harmóniát teremteni különösen nehéz feladat. Hiszen nemcsak a tárlatvezetésben veszünk részt, hanem a mi felelősségünk például a szervezés, a tárgyak ápolása, a felújítások, sőt, a takarítás is. Nekem természetes, hogy ezzel foglalkozom, belém ivódott ezeknek a tárgyaknak a szeretete, mivel ide születtem. Kisgyerekként sok információt gyűjtöttem a nagyszüleimtől, ültem és hallgattam, ahogy meséltek. Rengeteget kérdeztem, mindenre kíváncsi voltam, ami velük, a családunkkal, a tárgyakkal kapcsolatos. Már egészen kicsi koromban elmesélhettem egy-egy részt a lakásgyűjtemény történetéből, én vezethettem körbe a látogatókat – eleveníti fel a kezdeteket Langer Ágnes. 

– A mai napig élvezettel kalauzolom végig a vendégeket, jólesik elmondani, hogyan éltek, mit szerettek vagy tartottak szépnek 150 évvel ezelőtt az emberek. Őrzöm és ápolom a nagyszüleim hagyatékát, tolmácsolom a mondanivalójukat az autentikus tárlatvezetéseken keresztül. Célom, hogy a városba látogatók a mi gyűjteményünket is megismerjék és megtapasztalják, hogy mosódik össze múlt és jelen – zárta a beszélgetést Langer Ágnes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában