Kultúra

2022.09.29. 17:00

Teltházas programok a Káptalandombon az Ars Sacra Fesztivál és Kulturális Örökség Napjain

Szeptember harmadik és negyedik hétvégéjén, az országos rendezvény-sorozatokhoz csatlakozva a Szent László Látogatóközpont ismét érdekes programokkal várta a látogatókat. A programkínálatban kurátori tárlatvezetések, orgonakoncert és több. érdekes előadás is szerepelt.

A Collis Sacer legújabb állandó kiállítása, a Győri Székesegyház Kincstára elvarázsolta a látogatókat, ahogy az Ereklyék vonzásában c. tárlat is valóban lekötötte a program résztvevőinek figyelmét. Köszönet a tartalmas és információ-gazdag előadásokért Perger Gyula és Kiss Tamás uraknak, a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ szakembereinek.

Kordoss Richárd III. éves papnövendék orgona-koncertje igazi zenei élményt kínált a hallgatóságnak, a zeneműveket felvezető gondolatok még élvezhetőbbé és érthetőbbé tették az előadást. A csodálatosan felújított bazilika falai között Buxtehude, Bach és Bossi művei csendültek fel, értő tolmácsolásban. 

 

Gyarmati András, a székesegyházi felújítás vezető szakembere, főrestaurátor többedik alkalommal tett eleget felkérésünknek, hogy az érdeklődők számára a felújítási munkálatok aktualitásairól beszéljen, érdekességeket és kulisszatitkokat is elárulva. Az idei évben az székesegyházi orgona felújításáról esett bővebben szó, valamint a résztvevők a felújított sekrestyét és benne a szivételesen szép miseruhákat is megcsodálhatták.

Petrás Mária és lánya, Alina Mária erejével című kiállításának tematikájához kapcsolódva Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató tartott lebilincselő előadást, Boldogasszony-tisztelet a magyar néphagyományban és Petrás Mária alkotásaiban címmel. Az előadó mondákkal, népdal-részletekkel és néhány saját történettel is gazdagította előadását. A program közös énekléssel zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában