könyv

2020.12.30. 08:27

Könyvbe foglalták Maglóca nyolcszáz éves történetét: Fiam, szeresd ezt a dolgos népet

Nagyszabású rendezvénnyel készültek volna idén a maglócaiak a település 800 éves évfordulója alkalmából. Az ünneplés elmaradt, a falu a község történetét feldolgozó könyvvel jubilál.

Kustor Réka

Drobina Gyula polgármester kezében Kövér Fidél premontrei szerzetes portréfotójával.

Fotó: Kustor Réka

Kövér Fidél nevét a helyieknek nem kell bemutatni. A premontrei szerzetes 1949-től szolgált a községben, jelentős szerepet betöltve Maglóca életében.

Drobina Gyula polgármester kezében Kövér Fidél premontrei szerzetes portréfotójával.
Fotó: Kustor Réka

Minden helybeli megkapta

Unokaöccse, Kövér József feldolgozta a premontrei atya gyűjtéseit, ennek ereményeképp született meg az „Egy rábaközi település, Maglóca község története” című kiadvány. A kötet a község fennállásának 800 éves évfordulója alkalmából, Maglóca önkormányzatának gondozásában jelent meg, s ajándékképp minden helybélinek juttattak belőle.

– Fidél atya egyoldalas írásokban dolgozta fel a település történetét, nem szerkesztette kötetté. Ezt tettem meg én azzal, hogy a vele folytatott beszélgetések során elhangzott, a kötetbe illő történetekkel egészítettem ki az írását – jegyezte meg Kövér József. Hozzátette: az a tény, hogy Maglóca történetének 1950-től napjainkig tartó időszaka úgy alakulhatott, ahogy azt Fidél atya megörökítette az azt megelőző időszakkal egyetemben, illetve mi, utódok megtapasztaltuk s tapasztalhatjuk ma is, alapvetően az atya, a falu heroikus, sikeres templommentő munkájának köszönhető.

A falutörténet hasznos információkat, érdekességeket tartalmaz. Ha visszamegyünk az időben, kiderül, hogy 1718-ban egy időben 6 Dombos család, 4 Tóth, 2 Farkas, három német származású: Keczöl, Kinczer, Németh, továbbá Kópházi, Szalai, Árpási, Csizmadia, Erdős, Varga élt a faluban.

Veszter bácsi paripán járt mulatni

Ahogy a falu történetét, írója annak lakóit is közelebb hozza az olvasóhoz, akiket „becsületes, látástól vakulásig dolgos, egészséges, szociális érzékű” emberekként írt le. Ilyen volt a múlt század végének közkedvelt egyénisége, Farkas János, vagy ahogy a helyiek ismerték, Madzag Jancsi. Szó esik benne Kövér Fidél életútjáról, a sokak által ismert Riha családról, a jókedvű, mindig mosolygós Veszter bácsiról, aki paripán járt mulatni, s a kötetben helyet kapott Áder István és Kustor Karolina házassága 50. évfordulójának megünneplése is, melyről Fidél atya által 1949 és 1988 között vezetett, a kötetbe szerkesztett „Historia Domus”-ban olvashatunk.

Megmentette az omladozó templomot

Kövér Fidél maglócai szolgálata során három fő célt fogalmazott meg: az omladozó templom megmentése, Maglóca történelmi adatgyűjtése és a lelkészség történeti feljegyzése. Mindhármat maradéktalanul teljesítette, s édesanyja intelmeit is megfogadta: „Fiam, szeresd ezt a dolgos falusi népet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában