Egészséges életmód

2024.04.08. 13:44

Új mérföldkő: egészségház épül Levélen

Csaknem 400 millió forintból egy új egészségházzal gazdagodik Levél. A bővülő lakosságszámú településen a háziorvosi rendelő és védőnői szolgálat várhatóan jövő őszre költözhet az új helyre.

Mészely Réka

Kiss Béla polgármester (középen) mellett a kivitelező konzorcium képviselői, Magdács Ferenc és Szabó Anita írta alá a szerződést az egészségházra. Fotó: Mészely Réka

– Az egészségház megépítését a támogatói okirat szerinti módon, legkésőbb a 2025. év közepéig meg kell valósítanunk, használatbavételi és működési engedélyt kell rá szereznünk. A Fő utcában a kultúrház mellett épül majd meg – szögezte le Kiss Béla levéli polgármester azon a hétfői eseményen, mely során a kivitelező konzorcium, az SZ+M Levél Konzorcium képviselőivel, Szabó Anitával és Magdács Ferenccel aláírta a szerződést a helyi polgármesteri hivatalban. 

Magdács Ferenc, Kiss Béla és Szabó Anita hétfőn írta alá a kivitelezésről szóló szerződést. Fotó: Mészely Réka
Magdács Ferenc, Kiss Béla és Szabó Anita hétfőn írta alá a kivitelezésről szóló szerződést. Fotó: Mészely Réka

Amint azt a településvezető elmondta, jelen pillanat kiemelt és meghatározó pillanat a falu életében. Emlékeztetett, hogy már a kétezertízes évek közepén megfogalmazódott az egészségüyi szolgáltatásoknak otthont adó épület felújítása. Akkor még a jelenlegi orvosi rendelő korszerűsítésében gondolkodtak. A TOP pályázat keretében nyílt lehetőség forrást szerezni egy új egészségház építésére, a jelenlegi, immár százhúszéves épület felújítása helyett. 

Kiss Béla arról is beszélt, hogy a pályázat elnyerése óta jelentősen emelkedtek a költségek. Így felülvizsgálták a tervezetet, tíz százalékos alapterület csökkentés után támogatási szerződés módosítást kezdeményeztek. Tavaly írták ki a közbeszerzést, a tárgyalásos eljárás után a helyi képviselő-testület márciusban hozhatott döntést. Ennek értelmében a közbeszerzési eljárás nyerteseként az SZ+M Levél Konzorcium végezheti el a kivitelezést. Az elnyert 250 millió forintos támogatáshoz 148 millió forintot tesz hozzá a helyi önkormányzat. 
 – Egy multifunkciós, egyszintes, 303 négyzetméteres épületet képzeltünk el. Egy olyan kistelepülési egészségközpontot, mely a következő ötven évben kiszolgálja az itt élőket. Gondoltunk a település bővülésére is, így további egy rendelő kialakítható a meglévő háziorvosi rendelő és védőnői szolgálatnak otthont adó rész mellé. Az épület egészségmegőrző programok helyszíne is lehet – hangsúlyozta Kiss Béla a helyi egészségházról, aki szerint most egy fontos lépést tesznek az egészséges életmód felé. 

A hétfői szerződéskötésen elhangzott: csütörtökön adják át a munkaterületet a kivitelezőknek, akiknek 12 hónap áll rendelkezésükre a befejezésre. 

A polgármestert kérdeztük, milyen terveik vannak a megüresedő ingatlannal. Kiemelte: több funkció is felmerült, így többek között, hogy szolgálati lakás legyen benne, akár civil szervezetek használják, például a gyermek önkormányzat. Egyelőre még döntés erről nem született.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában