Fontos feladatok

2024.04.14. 07:25

Tehetséggondozás, logopédiai ellátás, korai fejlesztés - Íme, a pedagógiai szakszolgálat ingyenes szolgáltatásai Győr-Moson-Sopronban

A Győr-Moson-Sopron Vámegyei Pedagógiai Szakszolgálatnak Győr, Sopron, Csorna, Kapuvár, Mosonmagyaróvár, Tét és Pannonhalma városokban vannak tagintézményei. Talán sokan nem is tudnak róla, hogy a hozzájuk tartozó ellátási területen élők számára milyen sok ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást kínálnak. Az meg a ráadás, hogy nagyon jól képzett szakembereik vannak. Nemrégiben Győrújbaráton, és Pannonhalmán is volt baba-mama klubfoglalkozás, ezen apropóból beszélgettünk Kozma Szabolccsal, a Pannonhalmi Tagintézmény igazgatójával, aki röviden összefoglalta szakfeladataikat.

Kisalföld.hu

A győrújbaráti baba-mama foglalkozáson nem csak a mozgásé volt a főszerep, kedves ismeretségek is köttetnek, a képen Jázmin, Martin és Hanna figyelik érdeklődve az eseményeket. Fotó: Kustor Réka

Ezek egyike a korai fejlesztés, mely szakértői véleményhez kötött, és az óvodai nevelés megkezdésééig tart. Azok számára javallott, akiknél az átlagostól eltérő fejlődésmenet tapasztalható. Jelenleg 14 kicsivel foglalkoznak.

A következő a szakértői bizottsági tevékenység, melynek alapja egy összetett pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichológiai vizsgálat. A tagintézmény feladata a beilleszkedési, a tanulási, a magatartási nehézségek megállapítása, vagy kizárása, az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatok elvégzése, valamint a sajátos nevelési igény vélelmezése esetén a székhelyintézménybe irányítás. 

A nevelési tanácsadás döntően önkéntes alapú, a hangsúly a prevención van.

- A fejlesztéseink komplexen kiterjednek a mozgásra, beszédre, szociális területekre. Elindítottuk többek között az FDM terápiát, ami a kötőszöveti elváltozásokhoz kapcsolódik, ilyen lehet a nem megfelelő test-, fejtartás. Keresettek a beszédindító, kúszó-mászó, tipegő csoportjaink, melyekre a 0-3 éves korosztályból járnak.

Ötéveskori szűrést végzünk óvodákban. Az iskolában van művészetterápia, táblajáték foglalkozás. Több intézményben mi látjuk el a BTMN-nel (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség) küzdő gyerekek fejlesztő foglalkozásait– sorolt néhányat a szolgáltatásaik közül a tagintézményvezető, majd folytatta.

 – Nevelési tanácsadásra ebben a tanévben már több mint 600 gyermeket és szüleiket fogadtuk, ez a szám tavaly összesen 765 volt – osztotta meg a beszédes adatot, majd hozzátette, hogy a nevelési tanácsadás keretében egyébként a pszichológiai megsegítés is biztosított - A logopédiai ellátásunk nem csak pöszeség, többek mellett a nyelvi késés, vagy épp a beszédészlelés, beszédértés terápiája esetén is hasznos, 434 ellátottunk volt az elmúlt tanévben.

Gyógytestnevelésre tavaly közel 200 gyerek járt, köztük nagy számban óvodások is. Gyerekorvos, szakorvos határozza meg a szükségességét.

A kiemelkedő képességű gyerekek tehetségének kibontakoztatását szolgálja a tehetséggondozási programunk. A kezdeti tehetségdiagnosztika során megvizsgáljuk, melyik az a terület, amelyben a gyermek kiugróan teljesít, majd az alkalmazott eszközökkel ezt megtámogatjuk. A szülő, és az intézmény is jelezheti ezen jellegű az igényét – mondta Kozma Szabolcs, aki példaként felhozott egy 4 éves gyermeket, aki a nyelvi teszten 12 évesnek megfelelő szinten teljesített. A tagjaik egyébként szép eredményeket érnek el az országos versenyeken, és vannak óvodás csoportok is, „kis lángelmék bandája” elnevezéssel.

A győrújbaráti baba-mama foglalkozáson nem csak a mozgásé volt a főszerep, kedves ismeretségek is köttetnek, a képen Jázmin, Martin és Hanna figyelik érdeklődve az eseményeket. Fotó: Kustor Réka

 - A székhely-intézményünkben igénybe vehető továbbá a továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadás. Tavaly 1660 gyerek volt az összellátotti létszámunk. Szerteágazó a szakszolgálati munka, mely az intézmények, szülők, gyerekek, szakemberek együttesműködésén alapszik. Emberközeli, komplex szolgáltatásokat nyújtunk a korai fejlesztéstől a tehetséggondozásig, a logopédustól a gyógypedagógusig több szakma is képviselteti magát, és a csecsemő kortól a középiskolásokig átível korosztályokon. Végül, de nem utolsó sorban a diagnosztika és a terápia jó összehangban vannak egymással ahhoz, hogy megfelelő fejlesztést biztosítsunk a hozzánk érkezőnek.

A győrújbaráti Linczmayer Anita február óta viszi helyben csoportos babatornára 10 hónapos kislányát, Hannát: -Nekünk nagyon jó, átmozgatja a babát, nem vagyunk túl sokan, de mégis társaságban. A saját korosztályával együtt mozoghat, látja a többieket, "inspirálódhat". Nagy Tamara kedves, segítőkész minden kisbabával külön-külön is foglalkozik. Konduktor, így észreveszi, ha például a baba valamelyik karja vagy lába merevebb, több átmozgatásra szorul. Hasznos tanácsokat ad az otthoni foglalkozáshoz is, gyakorlatokat, feladatokat ajánl - utalt végül az anyuka a szakszolgálat pannonhalmi tagintézményénél dolgozó képzett szakemberre.


 

logopédiai:

A pannonhalmi pedagógiai szakszolgálat a Logopédia Európai Napja rendezvénysorozathoz csatlakozva hasznos programot szervezett Pannonhalmán a Szent Benedek Általános Iskolában, amelyen az óvoda szakemberei is részt vettek. Fotó: Pedagógiai Szakszolgálat - Pannonhalma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában