Hatékonyabb fűtés

2024.04.10. 07:40

Klímákra váltott a cakóházi önkormányzat

Már nem gázzal, hanem klímaberendezésekkel fűti a cakóházi önkormányzat a település közösségi házát. Kisebb lett a rezsiköltség a fejlesztéssel.

Cs. Kovács Attila

Alacsonyabb rezsiköltség – A cakóházi közösségi ház fenntartása olcsóbb lett, mert klímákat szereltek be.

A hatékony energiafelhasználás jegyében fejlesztette a település közösségi házát a cakóházi önkormányzat. A polgármesteri hivatalnak, az orvosi rendelőnek, a könyvtárnak és a nagyteremnek is helyet adó épületben klímaberendezéseket szereltek fel. A költségek 95 százalékát LEADER-pályázaton nyerte meg a község, 5 százalékot pedig saját forrásból biztosított. 1,65 millió forintba került a beruházás. 

Csepi Éva polgármester elmondta: a közösségi házat korábban gázzal fűtötték, de az elszabadult rezsiárak miatt a helyzet már tarthatatlan volt. Úgy döntött a képviselő-testület, hogy ezt a fűtési módot kiváltják. „Szerencsére a pályázati igényünket támogatták, így komoly segítséget kaptunk a fejlesztéshez. A klímákat, összesen négy darabot, már fel is szerelték, így a mostani fűtési szezonban használhattuk is. Sokkal olcsóbb így az épület fenntartása, gazdaságosabb a fűtés. A gázt csak akkor kell elindítanunk, ha a nagyteremben van rendezvényünk” – fejtette ki Csepi Éva. 

A cakóházi önkormányzat a Magyar Falu Programban is sikeresen pályázott. A parkok, zöldterületek gondozásához vásárolhatnak ily módon gépeket, eszközöket csaknem 700 ezer forint értékben. „Nagy szükség van erre a beszerzésre, hiszen nagy területet kell rendben tartanunk” – jegyezte meg Csepi Éva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában