Bombázás

2024.04.13. 20:05

Győr romjai közt sétálhatunk - A 80 éves évfordulóra koszorúzással és kiállítással emlékeztek - fotók

Napra pontosan nyolcvan éve 1944. április 13-án érte az első bombatámadás Győrt, amelyet további huszonhárom követett. A szomorú évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak a hétvégén a városban. Valamint, 24-szer a Pokolban – Győr II. Világháborús Bombázásai címmel egy kiállítás is megnyitotta kapuit.

Dániel Viktória

A légiriadót jelző szirénák sikoltásától és a vadászgépek robajlásától terhes emlékeket hordoz április 13-a Győrben.

Nyolcvan éve ezen a napon érte az első amerikai bombatámadás a várost, mely rengeteg áldozatot követelt, zömében civileket. Az évforduló alkalmából délelőtt a Nádorvárosi köztemetőben emlékeztek meg az áldozatokról, délután pedig a Kővárosok, kőemberek emlékhelyen helyeztek el koszorút.

A kerek évforduló kapcsán nagyszabású kiállítás is megnyitotta kapuit, ahol a történeti emlékek mellett túlélők beszámolóin keresztül ismerhetik meg a látogatók a huszonnégy bombatámadás borzalmait. Sőt, virtuális sétát is lehet tenni a város romba dőlt házai és égő épületei között, miközben repülők húznak el a fejünk felett.

Április 13.-a talán egy a maihoz hasonló szép tavaszi nap volt, azzal a különbséggel, hogy hétköznap lévén a lakosok többsége dolgozott, a gyerekek pedig iskolában, óvodában voltak. Aztán minden megváltozott, az épületek múlttá, az emberek pedig emlékekké váltak

– kezdte megnyitó beszédét dr. Kutnyánszky Zsolt Krisztián, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára.

17 épület dőlt romba és 115 súlyosan megsérült. De az anyagi kár nem is fogható az emberi sorsokhoz és családi tragédiákhoz.

A kiállítás megnyitóján részt vett dr. Dézsi Csaba András polgármester is, aki hangsúlyozta, a háború sosem lehet igazságos, mert nincs olyan cél, ami igazolni tudná az emberi életek feláldozását. Hozzátette, a rengeteg áldozat abból adódott, hogy Győrben az ipari létesítmények mellé épültek a dolgozóknak otthont adó lakótelepek.

Oláh András Pál történész levéltáros, a téma szakértője elmondta, a főváros után Győr volt az első nagyváros, amit légitámadás ért.

- Egy héttel a bombázás előtt végezték el a város légioltalom ellenőrzését, amely megállapította, hogy teljesen alkalmatlan esetleges légi csapások kivédésére. Tehát egy teljesen védtelen várost értek a támadások. A 24 bombázás során több mint 700-an vesztették életüket Győrben, ebből több mint ötszázan az április 13-i első csapás során.

A megnyitót követően Cserhalmi Zoltán főmuzeológus, a tárlat kurátora tartott vezetést a résztvevőknek.

A kiállítás december 29-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a győri Esterházy-palotában, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban.

Vasárnap tíz órától szentmisével emlékeznek az áldozatokra a Nagyboldogasszony-székesegyházban, amelyet dr. Veres András megyéspüspök főcelebrál. Ezt követően pedig koszorút helyeznek el a Püspöki udvarbíróházban, a II. világháború győri áldozatainak emléktáblájánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában