Kiállítás

2024.04.10. 12:22

Digitális agrártájoló Mosonmagyaróváron: a magoktól a kész élelmiszerekig - Fotók

Digitális agrártájoló címmel szakmai kiállításnak, konferenciának, műhelybeszélgetéseknek ad otthont a Széchenyi Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara szerdán.

Mészely Réka

A Kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját, majd 2022-ben a Digitális Élelmiszeripari Stratégiát. Mindkettő az adatok gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával támogatja a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelés jövedelmezőségének, hatékonyságának növelését a rendelkezésre álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett. 

Szakmai kapcsolatokat erősítik, építik

– A digitális technológiák, automatikai és robotikai technológiák alkalmazása egyszerre biztosítja a meglévő termelési folyamatok hatékonyságának növelését, a versenyképesség javulását, új innovatív technológiák kidolgozását, az erőforrások racionálisabb felhasználását, a fenntarthatóságot és a biztonságot – adta meg a választ köszöntőjében dr. Tóth Tamás, a Széchenyi Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja a Digitális Agrártájoló megnyitóján arra a kérdésre, hogy mire jó az agrárium automatizációja és digitalizációja. 

A mosonmagyaróvári kar vezetője emlékeztetett: az első Agrártájoló rendezvényt 2016-ban dr. Kukorelli Gábor, a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Kar Tangazdaságának szakmai igazgatója álmodta meg, és segítőivel éveken keresztül szervezte azzal a céllal, hogy a precíziós mezőgazdaság területein dolgozó cégek és a Széchenyi István Egyetemen tanuló hallgatók szorosabb szakmai kapcsolatot építsenek ki. A szervezést az utóbbi években dr. Vona Viktória vette át, és a fő irányvonalat a digitalizáció irányában határozta meg. Az elmúlt két évben már Digitális Agrártájoló címmel, szakmai kiállításnak és konferenciának is helyet ad a kar. 

Tapasztalatcserére is lehetőséget nyújtott a rendezvény a válalkozások és fiatalok között. Fotó: Kerekes István
Tapasztalatcserére is lehetőséget nyújtott a rendezvény a vállalkozások és fiatalok között. Fotó: Kerekes István

– 2022 óta az Agrártájoló számos szakmai programmal egészült ki, és mára a régió egyik legfontosabb agrárfókuszú eseményévé vált. A kiállításon megjelenő cégek a legújabb fejlesztéseiket, innovatív technológiáikat mutatják be a rendezvény célközönségeinek: a szakközépiskolásoknak, az egyetemi hallgatóknak és a régióban dolgozó gazdálkodóknak – hangsúlyozta még dr. Tóth Tamás, aki arról is beszélt, hogy a karon folyó képzési kínálat modernizálásával a fenntarthatóság, a korszerű élelmiszer-technológiák, a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció került fókuszba. 

A kiállításon megjelenő cégek a legújabb fejlesztéseiket, innovatív technológiáikat mutatják be a rendezvény célközönségeinek

Tavaly adták át a SmartFarm tangazdaságot, példát mutatva a közép- és felsőfokú képzések, gyakorlati fókuszú megújítása és a projekt-alapú oktatás terén. A változásoknak köszönhetően a kar hallgatói létszáma dinamikus fejlődést mutat. 

2023-tól a Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Az intézmény tanári kara is bekapcsolódott a Digitális Agrártájoló szervezésébe, az iskola nevében Csiszár Rudolf igazgató mondott köszöntőt. 

A mezőgazdaság jövőjéért

Dr. Vona Viktória, a Széchenyi Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar tudományos munkatársa arról beszélt, hogy az Agrártájoló egy remek szakmai műhely, alkalom arra, hogy a mezőgazdasági szektor minden érintett szereplője és a hallgatók beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek és együttműködjenek.

– Az elmúlt időszakban mindannyian szembesültünk azzal, hogy a mezőgazdaság digitalizációja és az adatalapú gazdálkodás sokkal több kihívást jelent, mint gondoltuk volna. Azonban fontos, hogy ezek a nehézségek ne tartsanak vissza minket, inkább lehetőségként tekintsünk rájuk, és fejlődjünk, mert csak így tudjuk megteremteni a mezőgazdaság jövőjét – vélekedett dr. Vona Viktória. 

Fontos felkészíteni a jövő generációit a mezőgazdaság kihívásaira – fejtette ki dr. Drucskó Zoltán, az IKR Agrár Kft. ügyvezető kabinetének titkára, aki szerint a mezőgazdaságban a termelési körülmények megváltoztak, ezért is szemléletváltozás szükséges. 

Az eseményen dr. Tóth Tamás dékán és Kovács-Csomor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke emléklapot adott át dr. Vona Viktóriának, kifejezve elismerésüket az Év Agrárembere választáson "A jövő agrárszakembere" kitüntető cím odaítélése alkalmából. 44. születésnapja alkalmából gratuláltak Vranovics Károlynak, az Alpha-vet Kft. agrártechnológiai divízió igazgatójának. 

Kovács-Csomor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke, dr. Vona Viktória és  dr. Tóth Tamás dékán. Fotó: Kerekes István
Kovács-Csomor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke, dr. Vona Viktória és  dr. Tóth Tamás dékán. Fotó: Kerekes István

Rekordszámú kiállító

A Digitális Agrártájolón idén rekordszámú kiállító vett részt: magoktól a kész élelmiszerekig követhettük végig a folyamatokat. Bemutatkoztak sajtokat, tejtermékeket, sört, bort előállító vállalkozások, de a precíziós gazdálkodás főszereplői, a drónok is felvonultak.

Plenáris előadások után műhely beszélgetésekkel, interaktív bemutatóval folytatódott a program. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában