Közös kincseink

2024.03.18. 07:05

Vélemény - Győr és Sopron köztéri kincseit hogyan lehetséges turisztikai értékké kovácsolni?

"Mindent visznek az attrakciók, nehéz vitatkozni ezzel 2024-ben."

Szeghalmi Balázs

Sopron történelmi negyede olyan ékszerdoboz, ahol díszletek nélkül XIX. században játszódó filmet forgathatnak, miközben ez igaz Győr belvárosára is.

Néhány hete baráti beszélgetés során vetődött fel: Budapest után hol található a legtöbb műemlék hazánkban? Nos, a képzeletbeli dobogó kifogott rajtam, és számomra 20 milliós kérdés volt a megoldás. Egy biztos: mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a főváros után Sopronban és Győrben jegyzik a legtöbb köztéri értéket. Ha belegondolunk, nincs semmi meglepő ebben. Sopron történelmi negyede olyan ékszerdoboz, ahol díszletek nélkül XIX. században játszódó filmet forgathatnak, miközben ez igaz Győr belvárosára is. Más kérdés, hogy ezeket a helyi csodákat vajon észrevesszük, vagy mindig átszaladunk rajtuk, ügyes-bajos dolgainkra koncentrálva?

Legalább ilyen jó felvetés, hogy Győr és Sopron köztéri kincseit hogyan lehetséges turisztikai értékké kovácsolni. Régóta figyelem a legnagyobb magyar szállásközvetítő portál top 10-es sajtóanyagait. A foglalásokat tekintve Győr és Sopron nevével az utóbbi években ritkán találkozni az élmezőnyben, ami önmagában nem perdöntő adat. Egyrészt tudjuk, hogy minden statisztika sántít kicsit, másrészt a keleti országrész ikonikus városainak, főként Egernek és Gyulának óriási reneszánsza van mostanság. Az is valószínűsíthető, hogy a felkapott hazai úti célpontoknak számító településeken többen foglalkoznak szálláskiadással, mint Győrben és Sopronban.

Az idegenforgalmi trend napjainkban egyértelmű: mindent visznek az attrakciók, nehéz vitatkozni ezzel a megközelítéssel 2024-ben. A tekintetben nekem mégis sokszor hiányérzetem van, hogy Győr és Sopron esetében elsikkad a lényeg, vagyis mennyire szép a városmag a két történelmi településen. Mi is tehetünk azért, hogy ez változzon a jövőben. Tavasszal tegyünk nagy kört Győrben és Sopronban, akár idegenvezetővel, aztán máshol élő barátainknak bátran meséljünk a felfedezéseinkről.

Garantáltan nem csalódnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában