Zöldenergiát adnak

2024.03.01. 07:52

Különleges kezdeményezés a győri cégtől - Napelemeket ajánlanak fel civileknek - videó

Egyedi lehetőséget kínál civil szervezeteknek a napelemes rendszerek építésével foglalkozó győri cég, az Energrid Solar. Korábban még nem volt példa arra Győr-Moson-Sopronban, hogy 6–7 éves, remekül működő, használt paneleket jótékonysági célra ajánljanak fel. Mostanáig.

Szeghalmi Balázs

Soós Ákos és Füleki Patrik azokon a Győrben jelenleg is zöldáramot termelő napelemeken, amelyeket jótékonysági akcióra ajánlanak fel. Fotó: Rákóczy Ádám

  • „A környezetvédelmi szolgáltatásokkal foglalkozó győri Büchl Hungaria Kft. ipari területén a létező egyik legmodernebb napelemes rendszert építjük ki hamarosan. A cégnél 6–7 éve termelnek energiát a panelek; a napelemek jó állapotban vannak. Innen jött az ötlet, hogy vétek lenne kidobni ezeket” – mondta el Soós Ákos, a cég egyik ügyvezetője.
  • „Felvetettük az elképzelésünket a német tulajdonú cégnek, ahol pozitív fogadtatást kapott az a célunk, hogy próbáljuk meg újrahasznosítani a lecserélés előtt álló, régebbi napelemeket. Ezek a rendszerek a civil szervezeteknél lennének a legjobb helyen. Így pályázatot hirdetünk számukra” – részletezte Füleki Patrik, a vállalkozás másik vezetője.

Még több mint 10 év van a felajánlott napelemekben

Azok a napelemes panelek, amelyek idén, várhatóan már ősszel alapítványoknak, egyesületeknek vagy nonprofit szervezeteknek termelik majd a zöld­áramot, egyelőre még a Büchl Hungaria telephelyén dolgoznak. Az Energrid szakembereivel a helyszínen tekintettük meg a jelenleg is működő, jótékonysági célra felajánlott paneleket.

„A napelemek nagyjából az élettartamuk első félidejének végén járnak. Úgy ítéljük meg, hogy még több mint 10 éven át jó szolgálatot tesznek, s segítik a civil szervezetek kiadásainak csökkentését. Természetesen a paneleket tüzetesen átvizsgáljuk szerelés előtt, illetve vállaljuk a rendszerek üzembe helyezését is” – mondta el Soós Ákos ügyvezető.

Nem kevés zöldenergiát nyerhetnek a pályázó alapítványok, egyesületek

Milyen paraméterekkel rendelkeznek a jótékonysági célt szolgáló panelek? – kérdeztük. „Alapvetően 600 darab 250 watt teljesítményű, fotovoltaikus nap­elemet veszünk át a Büchltől. Első körben három, 100 nap­elemből álló rendszert kínálunk a civil szervezetek figyelmébe. A napelemek tartószerkezeteit, mindhárom rendszerhez 20 kilowatt teljesítményű invertert, valamint a villanyszerelési munkákat is biztosítjuk majd.

A civil szervezeteknek a telepítéshez szükséges közvetett munkálatokat kell vállalniuk, mint például új fogyasztásmérő állítása vagy a szükséges teljesítménybővítés megvalósítása” – válaszolta Füleki Patrik.

DSC_1571
A civil szervezeteknek meghirdetett napelemek jó állapotban vannak, a szakemberek szerint még több mint 10 éven át képesek energiát termelni. Felvételünkön a felajánlott napelemeket már gondozzák, tisztítják.

Folytatni szeretnék az akciót

„Terveink szerint lesz folytatása a jótékonysági akciónak, vagyis a 600 napelemből semmi nem marad parlagon. Egyelőre azért hirdettünk pályázatot az első három rendszerre, mert látni szeretnénk a telepítés és átadás során felmerülő esetleges különböző, megoldásra váró helyzeteket” – vette át a szót Soós Ákos.

A pályázat életre hívói minden hazánkban bíróságon bejegyzett civil szervezet jelentkezését várják, ám nem titkolják, hogy elsősorban olyan alapítványoknak, egyesületeknek szeretnének kedvezni, amelyek az elmúlt öt évben fokozottan hátrányos emberek, családok életén segítettek.

A pályázatot a felajánló győri cég webes felületén online lehet beadni június elsejéig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában