Nemzeti ünnep

2024.03.15. 01:07

Játékos 1848-as toborzót tartottak a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában - videó, fotók

Az 1848-as szabadságharchoz szükség volt bátor katonákra: a toborzás hangulatát idézték meg játékosan a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában, ahol két hete már ünnepi lázban égnek.

Mészely Réka

Mintegy két évtizedes hagyománya van annak, hogy játékosan idézik fel az 1848-as szabadságharc toborzóját a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában. Fotók: Kerekes István

– A programunkban szerepel a hagyományőrzés, a népszokásaink, hagyományaink élményszerű átadása az óvodásoknak. Két hete már készülünk a nemzeti ünnepre: csákót, pártát, keszkenőt alkottak a csoportok, játékosan felelevenítették a csatákat, azokról mesét hallgattak. Az iskolába készülő nagycsoportosaink a Hansági Múzeumban múzeumpedagógiai programon vettek részt – avatott be Ágostonné Tóth Judit intézményvezető, hozzátéve hogy az ablakokat, faliújságot is a témának megfelelően díszítették.

Ezúttal a Halászi Hagyományőrző Egyesület és az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes tagjai avatták be a gyermekeket a toborzás hangulatába. Közben Takácsné Pollák Rita, Keresztény Gyula és Radák Tamás a Kislaptáros Népzenekarból húzta a talpalávalót.

A kis huszárokat a toborzás után csatába szólították, ám azelőtt még táncra hívhatták a kislányokat. Az alkalomból több óvónő is viseletbe öltözött.

 A Halászi Hagyományőrző Egyesület elnöke, Galgóczi Attila az egyik sorozókapitány sok év óta, most a toborzást segítette Dr. Kovács Péter sorozókapitány, míg huszárkapitány volt Knausz Csaba és Csiffáry Zoltán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában