Madarak

2024.03.08. 21:03

Gólyák - Öt fióka cseperedett egyetlen fészekben

Elkészült a madarak tavalyi felmérésének összesítése, eszerint a rábaközi falu két utcájában is öt fióka lapult egy fészekben. Tavaly 183 fehérgólya-fészket ellenőriztek Győr-Moson-Sopronban, 149 pár jelenlétét rögzítették a régió önkéntesei.

Gyurina Zsolt

Győrig Előd a gyűrűzéseken sokat mesél a madarakról a kisgyermekeknek.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Rákóczy Ádám

Megérkezett az első gólya Győr-Moson-Sopronba, méghozzá a régió leggólyásabb településére, Szanyba. 

Az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben. 
Az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4800 és 5500 között ingadozott az ötévente szervezett felmérések adatai alapján a költőállomány, azonban a 2019-es országos felmérés – némileg váratlanul – csak 4000 költőpárt mutatott ki. 

Emelkedés kezdődött a gólyák számában 

A csökkenés azóta megállt, sőt, emelkedés kezdődött: a hazai gólyaállomány mintegy 10 százalékos növekedését mutatják. 
Ehhez érdemes hozzátenni, hogy leginkább az alföldi tájakon nőtt a gólyák száma. Az MME online gólyaadatbázisába 2023. december 31-ig feltöltött adatok 1280 település 3715 fészkelőhelyéről tudósítanak. 
A sikeres párok az országban összesen 5007 fiókát neveltek fel, így az átlagos fiókaszám az összes párra számolva 2,46; a sikeres párokra számítva 2,96 volt – ez ugyan nem rekordmagas, de a sokéves átlagnál jobbnak számít. 
 

A leggólyásabb település Szany, a leggólyásabb vidékek a Rábaköz és a Tóköz.

Szany a központ 

– Tavaly 183 fehérgólya-fészket ellenőriztünk Győr-Moson- Sopronban, 149 pár jelenlétét mutattuk ki. Ez némi erősödés az előző évhez képest, de hosszú távon nézve az állomány stagnál – kezdte lapunknak Győrig Előd, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának munkatársa. – Végül 115 sikeres, 34 sikertelen költést regisztráltunk. Megfigyeltünk 316 kirepült fiókát, 4 elpusztult öreg madarat, 29 fiókát. Összeírtunk három magányos madarat és 31 üres fészket. A fészkek közül egyfiókás 14, kétfiókás 31, háromfiókás 46, négyfiókás 18, ötfiókás hat fészek volt, utóbbiakra Barbacson, Bősárkányban, Nagylózson, Tárnokrétiben, illetve Szanyban a Kossuth utca 39. és 56. szám alatt leltünk rá. Nyolc fészek üresedett meg, viszont 14-nél telepedtek meg madarak az előző évhez képest. Két, gólyák által régóta nem lakott településen, Mindszentpusztán és Hövejen telepedtek meg madarak 2023-ban. A leggólyásabb település Szany, a leggólyásabb vidékek a Rábaköz és a Tóköz. 

Gyűrűzés, fészekkészítés 

Az MME Kisalföldi Csoportjának önkéntesei tavaly a vármegyében több helyszínen is végeztek fehérgólya-gyűrűzést (Sopron környéke, Tóköz, Szany térsége, Csorna, Győrszentiván, Mosonszolnok), összesen 106 fiókát jelöltek színes gyűrűvel az E.ON Hungária Zrt. segítségével. Önkénteseikkel 12 fészekalapfonatot készítettek, melyeket átadtak a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságnak, ezzel segítve a fehér gólya védelmét. Ezen fészkeket az áramszolgáltató helyezi majd fel akkor, amikor fészektartókat cserélnek vagy új fészek kap fészektartót. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában