Támogatás

2024.02.16. 11:59

Rotyog a kőleves a győri Vásárcsarnoknál - A jótékonysági főzéssel a Lurkó Alapítványt támogatják a kereskedők - fotók, videó

Jótékony levesfőzésre és osztásra várták az érdeklődőket pénteken a győri vásárcsarnok előtti téren. A piac néhány zöldség-gyümölcs és húskereskedője gondolt egy nagyot, és azt kitalálták ki, hogy a Kőleves című mese ötletét követve, gondoskodnak az alapanyagokról, és háromszáz adag levest készítenek el. A rendezvény célja a jótékonykodás, a bevétellel a győri Lurkó Alapítványt támogatják.

Ollári Gergely

Fő a leves a vásárcsarnoknál

Fotó: Csapó Balázs

Nem ez volt az első jótékonysági esemény a győri Vásárcsarnoknál, a kereskedők a pénteki rendezvényhez hasonlóan korábban már lecsófőző versenyt is rendeztek.

Ízletes alapanyagok

A zöldséges és húskereskedők összeadták az alapanyagokat, pénteken reggel pedig lázas készülődés után azonnal feltették főni levest. A káposztás, füstölt húsos, ízes bableves ottjártunkkor már rotyogott a gázon. Savanyú káposztából 25 kilogrammot ajánlottak fel a kereskedők, a zöldségekből mintegy harminc kilogramm került a levesbe, és húsból is érkezett 15 kilogramm a kondérba.

– Szeretnénk egyre több kereskedőt bevonni a programsorozatunkba. Az utóbbi időben egyre többen járnak hozzánk, fiatalok is, ezzel a rendezvénnyel őket is szeretnénk becsalogatni a Vásárcsarnokba. A főzés mellett kitelepülést is szerveztünk, a vendégek akciósan vásárolhattak a csarnok előtti téren egész délelőtt, narancsot, mandarint, burgonyát, vagy éppen uborkát tehettek a kosaraikba. Az esemény elsődleges célja azonban a jótékonyság volt. A bevételt a Lurkó Alapítvány részére adjuk át – fogalmazott Markó Vendel zöldség-gyümölcs kereskedő.

A szervezők jelképesen száz forintot kértek minden adag levesért, de mindenki annyit fizethetett érte, amennyit akart.

Főztek már korábban is

Németh Kornélia, a Győr-Szol Zrt. piacok és vásárcsarnok csoportjának vezetője hangsúlyozta: a téren való főzésnek hagyománya van már náluk, főztek már lecsót, vagy éppen sárgabarack lekvárt is.

– Az embereknek egyre fontosabb az egészségtudatos táplálkozás, és a Vásárcsarnokba is többen térnek be a friss áruért. A rendezvénnyel szeretnénk újabb látogatókat szerezni a csarnoknak, ami novemberben lesz öt éves. A Lurkó Alapítványt nem kell bemutatni senkinek Győrben, de minden jótékonysági eseményünknél más és más szervezetet, alapítványt választunk –mondta el Németh Kornélia.

Kő is került a levesbe

A rotyogó leves isteni illata munkatársainkat is a kondér mellé csábította, itt találkoztunk Határ Balázs hobbiszakáccsal, aki örömmel fogadta el a felkérést a jótékonysági levesfőzésre.

– Kiváló alapanyagokat kaptunk a helyi kereskedőktől, a káposzta és a zöldségek mellett tizenöt kilogramm hús is került bele. Ezek igazi, ízletes füstölt áruk voltak, a csülöktől, a kolbászig, de kaptunk szalonnát és sonkát mellé. A jó alapanyag a jó leves titka, ezt állíthatom, valamint a jó társasság. És ha már kőleves, nem hagyhattunk ki belőle a követ sem, amire sokan csodájára járnak – mesélte Határ Balázs.

A következő időszakban újabb jótékonysági események is lesznek majd a csarnokban, a kereskedők és piacosok legközelebb húsvétkor készülnek hasonló programmal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában