Rendőrkutya

2024.02.29. 07:07

Robbanóanyag-kereső kutya - Roni, a pannonhalmi eb egy az ezerből

Egy rendőrkutya orrán-szaglásán és intelligenciáján életek múlhatnak. A vármegyében közel egy tucat négylábú teljesít szolgálatot különböző szakterületen. Közülük is csak a legjobbak lehetnek robbanóanyag-kereső. Térségünkben Roni és gazdája Nagy Gergely rendőr zászlós vethető be ilyen feladatokra.

Dániel Viktória

Roninak és gazdájának mindig száz százalékos teljesítményt kell nyujatnia. Minden héten változatos helyszíneken és feladatokkal gyakorlatoznak.

Fotó: Csapó Balázs

Ezer kutyából csak egy alkalmas arra, hogy robbanóanyag-kereső legyen. A kiváló kiképzés mellett azonban a leendő gazdával való összhang is szükséges. 

Roni a robbanóanyagkereső rendőrkutya és gazdálya Nagy Gergely rendőr zászlós
Roni és gazdája Nagy Gergely rendőr zsászlós számos eseményt és intézményt biztosított már. Közel egy tucat rendőrkutya teljesít szolgálatot Győr-Moson-Sopronban. 
Fotó: Csapó Balázs

A legfelkészültebb robbanóanyag-kereső kutya és vezető

Munkájuk során, közintézmények, tömegközlekedési eszközök, rendezvényhelyszínek biztonságáról gondoskodnak.

Hatalmas felelősség nyugszik a vállukon, hiszen ők döntenek arról, hogy egy terület biztonságos e vagy sem.

A robbanóanyag-kereső kutya feladata, hogy vezetője irányításával épületekben, járművekben, csomagok és rakományok között, valamint terepen robbanóanyagot keressen. A szakterületen végzett munka képzett kutyavezetőt és a kiváló tulajdonságokkal rendelkező kutyát kíván, hiszen ez egy rendkívül bonyolult és összetett feladat.

– Csak a leginkább felkészült vezető és kutya alkalmas erre a feladatra. Mivel egy speciális területről van szó, a robbanóanyag-kereső kutyákat nem képzik más feladatokra, mint személy- vagy nyomkeresés – mondta el Tremmel Nándor rendőr főtörzszászlós a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyás csoportparancsnoka. – Hatalmas felelősség nyugszik a vállukon, hiszen ők döntenek arról, hogy egy terület biztonságos e vagy sem.

Korábban egy személykereső kutyának köszönhette egy nő az életét, aki a Fertő tó nádasában tűnt el.

Nem ugathat vagy kaparhat

Roni és Nagy Gergely rendőr zászlós a Pannonhalmi Rendőrőrs körzeti megbízottja 2016 óta teljesít együtt szolgálatot.

– A képzés végén két kutya közül választhattam és úgy éreztem Ronival többet tudunk hozzátenni egymás munkájához. Közveszéllyel, robbantással fenyegetés esetén nem mérlegelhetünk. Mindegy, hogy hétvége van vagy éjszaka, ha a rendőrség ilyen bejelentést kap, akkor mennünk kell – mondta el Nagy Gergely rendőr zászlós. – Fontos, hogy Roni csak passzívan jelezheti ha talál valamit. Nem kaparhat vagy ugathat, mert azzal azt kockáztatná, hogy beindítja a robbanószerkezetet.

Rendőrkutya minden helyzetben

Tremmel Nándor és Nagy Gergely elmondták, hogy több mint tízezer robbanó hatású vegyület keverék van. Azonban ezek hasonló bázis szerekből készülnek, a robbanóanyag-kereső kutyák ezeket szagolják ki.

– A legnagyobb kihívás, nem az, hogy ezeknek a felismerését megtanulja a kutya, hanem az, hogy ezeket zavaró körülményke között is keressék. Az étel, a tömeg vagy a hangos zajok nem terelhetik el a figyelmüket – emelték ki.

A bevetések rendszeresek, de szerencsére valódi robbanóanyagokra ritkán bukkannak. Roninak azonban mindig száz százalékosan kell teljesíteni, így a szolgálaton túl tréningeznie is kell.

Zsákmányállat helyett a robbanóanyag szagát kell „levadásznia

– Heti rendszerességgel gyakorlunk, változó helyszíneken és feladatokkal. Ilyenkor a kutya vadászösztönét használjuk, csak itt zsákmányállat helyett a robbanóanyag szagát kell „levadásznia”.

Szolgálaton kívül családtag

Gyakori tévhittel ellentétben a kábítószer-kereső kutya nem azért keresi a kábítószert, mert függő. És Roni sem azért keresi a robbanóanyagot, mert az számára fontos, hanem a jutalomért, az ösztönkielégítésért, a vezetőjével történő közös játék öröméért.

– Egy-egy helyiség átvizsgálása után kis falatot kap, de az igazi jutalom a kedvenc játéka, egy labda, amit a feladat végén kap meg.

Szolgálaton kívül Roni ugyanolyan családi kutya, mint bármely más ebtársa.

A robbanóanyag-kereső kutyák szolgálatteljesítésének hossza általában az egészségi állapotuktól függ. Általában kilencéves korukig dolgoznak, az ezen túlmenő munkavégzést évente engedélyezi egy erre kijelölt orvosi bizottság.

– Ez egy szellemileg és fizikailag is megterhelő feladat. Fontos a stabil mozgás, láb, csípő, gerinc vagy könyökízületi problémával küzdő eb már nem tudja biztonságosan ellátni a feladatát. Amikor a négylábú társunk, valamilyen okból kifolyólag már nem bírja a terhelést, onnantól addigi gazdájával családi kutyaként tölti a nyugdíjas éveit - mondta el Roni gazdája.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában