Fontos téma

2024.02.23. 15:44

A kirekesztés, erőszak ellen emeltek szót Sopronban

Éves szakmai tanácskozásra hívták pénteken délelőtt azokat a soproni szakembereket, akik részt vesznek az összetett szociális észlelő- és jelzőrendszer működésében, folyamataiban.

Varga Henrietta

Fontos téma miatt ültek össze a szakemberek- Fotó: Szalay Károly

A Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete által szervezett eseményen az iskolai kirekesztés, erőszak, kortárscsoportok közötti bántalmazás állt a középpontban. A tanácskozáson részt vettek a bölcsődék, óvodák és iskolák képviselői, orvosok, védőnők, a szociális intézmények, a gyermekjóléti szolgálat szakemberei, illetve a rendőrség részéről Cservenák Helga, bűnmegelőzési főelőadó.

A résztvevőket a város nevében Farkas Ciprián köszöntötte. Sopron polgármestere beszédében kiemelte, hogy a gyermek kincs, ő az első. - Minden élethelyzetben meg kell védenünk a fiatalokat, az a dolgunk, abban áll a felelősségünk, hogy a bántalmazásokat megelőzzük, ha pedig már megtörtént, a hatásait lehetőségek szerint csillapítsuk - mondta.

Lajosfalviné Gulyás Györgyi a Család,- és gyermekjóléti szolgálat vezetője lapunk kérdésére elmondta, a tanácskozás célja, hogy a szociális észlelő- és jelzőrendszer által bekért beszámolókat összegezzék, elmondják a tapasztalatokat, valamint az idei évre tett javaslatokat. - Sajnos több iskolai jelzést is kaptunk az elmúlt évben, amelyben a diákok között agresszió, bántalmazás, a megalázás enyhébb vagy súlyosabb fokozatát tapasztalták. A gyerekek között megugrott a magatartási zavarral küzdők száma, melynek egyik legfőbb oka a tiltott szerek használata. Felerősödött a kirekesztés, erőszak, kortárscsoportok közötti verbális és non verbális bántalmazás, amely problémán a rendőrséggel és az ifjúsági pszichiátriával szorosan együttműködve próbálunk segíteni - zárta a beszélgetést a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában