Nem olcsó az élet

2024.02.26. 08:35

13 százalékos emelés - Drágul az albérlet Győr-Moson-Sopronban

Tizenhárom százalékkal emelkedtek a januári lakbérek országosan éves szinten a KSH legfrissebb adatai alapján. Győrben az átlagos havi bérleti díj 45 négyzetméterre számolva tavaly februárban 150 ezer forint volt, ami idén 195 ezer forintra emelkedett, míg Mosonmagyaróváron az új építésű ingatlanokat körülbelül 190 ezerért adják ki.

Schuller Vivien Csenge

Kiadó albérlet után érdeklődtünk Tóth Hortenzia ingatlanszakértővel a győri Szitásdombon. Egy most épített lakás bérleti díja havi 200 ezer forint. Fotó: Rákóczy Ádám

  • Az ingatlan.com szerint a bérleti díjak emelkedése elsősorban a fizetések növekedésének és az infláció csökkenésének köszönhető.
  • A vármegyeszékhelyen az ingatlanok bérleti árai jelenleg az országos átlagnál 11, a vármegyei átlagnál 26 százalékkal magasabbak. Az előző hat hónapban 11 százalékkal nőtt az átlagár.
  • – Nem emelkedhet tovább az albérletek bérleti díja, mert most már kétszer is meggondolják az emberek, hogy mit vesznek ki – hangsúlyozta lapunknak Tóth Hortenzia okleveles győri ingatlanközvetítő.
  • Bizonyos lakásoknál akár 20 százalékos bérletidíj-növekedés is előfordult.

– Győrben tavalyhoz képest idén 30–50 ezer forinttal növekedtek a nappali plusz egy hálószobás lakások havi díjai. Ami tavaly 120 ezer forintba került, az most 180 ezer körül mozog – mondta Tóth Hortenzia ingatlanközvetítő. – Ez a jelentős emelkedés főleg az infláció miatt következett be, de azt is figyelembe kell venni, hogy a modern albérletek már széles körű szolgáltatásokat nyújtanak – tette hozzá az ingatlanszakértő. Szerinte az elkövetkező hónapokban árcsökkenés várható a győri albérletpiacon, hiszen az építőanyagárak mellett az infláció is csökken.

A legfontosabb szempont, hogy egy határ fölött az emberek már nem fogják megfizetni a bérleti díjakat, más lehetőségek után néznek. A szakember azt is megemlítette, hogy térségünkben kevés a bérlakás. Tóth Hortenzia szerint volt, aki hosszabb távon gondolkozott bérelhető lakás építésében, de nem tudta kivitelezni, túl sok volt vele a teendő. Érdekességképpen elmondta: továbbra is csak nagy nehézségek árán találnak maguknak albérletet azok, akik gyerekekkel, kisállatokkal, esetleg egyetemistaként keresnek maguknak bérelhető otthont. Ők ugyanis a főbérlők szemében még mindig kockázatot jelentenek. Arra is készüljenek a kiadó lakást keresők, hogy jelenleg 2–3 havi kauciót kérnek a bérbeadók, információink szerint ez sok esetben meghaladja a félmillió forintot.

Mosonmagyaróváron az egy szoba plusz nappalis lakások havi bérleti díja 10–15 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év alatt. Jelenleg az újabb építésű, 45 négyzetméteres, erkélyes in- gatlanok 160–190 ezer forintba kerülnek havonta. Ennél ol- csóbb kategóriába tartoznak a régi, 40–50 éves épületekben található albérletek. Bizonyos lakásoknál akár 20 százalékos díjemelés is előfordult, mert intenzív áremelkedésen mentek keresztül a vételárak is. Akik befektetésnek vettek ingatlant, szeretnék, ha bizonyos időn belül megtérülne. Ehhez határozzák meg a bérleti díjakat is.

Bubla Zoltán ingatlanszakértő szerint a jövőben stagnál, vagy kisebb arányú emelkedés várható a lakbérekben. Ez függ az inflációtól és a lakásárak változásától is. – Évek óta hiány van a kiadó lakásokból, ez is az árak emelkedését hozza magával – mondta lapunknak az okleveles ingatlanközvetítő. Azt is hozzátette: ha a lakásárak nem növekednek, akkor a lakbérek sem fognak. – Míg az ingatlaneladások közel harminc százalékkal csökkentek, az albérleti piacon nőtt a kereslet. A legkeresettebbek a 38, 40, 45 négyzetméteres lakások, ezek ahogy megjelennek, gyorsan el is kelnek – mondta el Wágner István, a soproni Wágner Ingatlaniroda tulajdonosa.

– Az árak tavalyhoz képest tíz százalékkal emelkedtek. Jelenleg egy garzon ára 120 ezer forint, de új építésű, parkolós lakásoknál el lehet menni a 150 ezerig is. Az 55–60 négyzetméteres, kétszobás ingatlanok esetén a kétszázezer forint havi bérleti díj is reális, eddig könnyen kiadhatók az ingatlanok – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában