Nekrológ

2024.01.03. 06:37

Isten vele, Panni néni! Legendás pedagógusát gyászolja Csorna - fotók a pályafutásáról

Nagy veszteséggel kezdődik Csorna számára az új esztendő. A város oktatásának egy jeles és szeretett alakja hunyt el: Karakai Anna tanárnő, vagy ahogy a helyiek és a sok-sok tanítvány ismerte, Panni néni halt meg, 94 évesen.

Cs. Kovács Attila

Panni néni az egyik osztálya ballagásán Csornán.

Panni néni Csorna oktatásának az egyik legmegbecsültebb pedagógusa volt. A Hunyadi gimnáziumban tanított. Szigorú, de következetes tanár volt és rendkívül igazságos. 2010-ben születésnapján köszöntötték egykori kollégái, tanítványai. Akkor beszélgettünk vele és ez a cikk készült.

Nyugodjon békében!

Szalay Balázs helytörténeti kutató órákon át beszélgetett Panni nénivel és kérte, hogy idézze fel emlékeit. Ő így búcsúzik Panni nénitől közösségi oldalán

"1954 nyarán a Duna áradása miatt sokaknak kellett menekülni a Szigetközből, akik egy része Csornán talált menedéket. Ekkor jelentkezett a gimnáziumba állásért a frissen végzett szanyi Karakai Anna tanárnő. Panni néni évtizedekkel később így emlékezett erre az 1954. augusztus 6-i napra: `Kardeván Jenő igazgató úr barátságosan fogadott, pár olyan kérdést tett fel, amelyekre adott válaszaimból nagyjából meg tudta állapítani, hogy milyen dolgozót kapott.

Talán, egy kicsit örült is, mert reggel kapta meg azt a feladatot, hogy adjon egy női nevelőt a szigetközi árvíz elől menekített kislányok mellé, akiket a leánykollégiumban fognak elhelyezni. Másnap szinte egy időben érkeztünk a kollégiumba." A kép másnap, augusztus 7-én készült a leánykollégium (mai Rákóczi iskola) udvarán. Az ifjú tanárnő kockás ingben Karakai Anna, mellette Élő Amália és Németh Károlyné, előttük egy kislány, akit az árvíz elől menekítettek a Szigetközből Csornára.

Panni néni élete ettől kezdve hetven évig összekapcsolódott Csornával és a Hunyadi János gimnáziummal. Nem ilyen bejegyzéssel szerettem volna kezdeni az évet, de a sors így hozta. Drága Panni néni, köszönöm a múltidézéssel töltött órákat és a gyöngybetűkkel írt emlékezéseket. A nemzet egy csodálatos emberrel és egy kiemelkedő pedagógussal lett szegényebb´.

Kitüntetett pedagógusként tisztelték - Tanítványaival volt teljes az élete

„A gyerekek őszintesége tett boldoggá”

Karakai Annát, a csornaiak Panni nénijét, a gimnázium nyugdíjas pedagógusát köszöntötték születésnapján. Miniszteri elismerést is kapott és sokat jelent számára volt tanítványai szeretete.

Egykori tanítványok, kollégák köszöntötték 80. születésnapján a Hunyadi-gimnázium nyugdíjas tanárát, Karakai Annát. A hunyadisok Panni nénije a város talán legmegbecsültebb pedagógusa. 2008-ban a Csorna Szolgálatáért díjat vehette át az önkormányzattól. A mostani évfordulón Hiller István miniszteri elismerő oklevelet adományozott számára. Panni néniről azt tartják tanítványai: szigorú, de igazságos tanár volt. Szekundái, még ha rosszul is estek a diákoknak, jobb munkára sarkalltak.

- Próbáltam következetes lenni. Mindig elmondtam, mit várok el és mit adok én - beszélt tanári hitvallásáról a Kisalföldnek. - Ha valaki nem fogadta el a segítséget, az nagyon letört és bántott. Volt egy fiú, akit meg kellett buktatnom, mert még a házi feladatot sem volt hajlandó megcsinálni. Később az osztálytalálkozóra azt üzente: az élet megtanította rá, hogy jogosan cselekedtem. Ha egyest adtam, mert néha muszáj volt, az ugyanúgy fájt, mint a tanulóknak.

Karakai Anna Szanyban született. Az elemi iskola után Pápán tanult tovább, az állami polgári leányiskolában. 1950-ben érettségizett. Tanítónő szeretett volna lenni, a képzőbe járt, tanárai aztán egyetemre javasolták. Matematika-fizika szakon diplomázott.

- Végig nagyszerű, csodálatos tanítóim, tanáraim, professzoraim voltak - emlékezett. Az államvizsga után a csornai gimnáziumba irányították. Örült a lehetőségnek, mivel hazafelé jöhetett. 1954-ben kezdte a tanítást. - Láttam a tiszta tekintetű fiatalokat és éreztem, várnak tőlem valamit. Megriadtam, vajon tudom-e teljesíteni az elvárásokat. Tudok-e én annyit, amennyit a gyerekek elvárnak tőlem. Amikor aztán a gyerekek visszaadták a tanultakat, megértették a mondandómat, megnyugodtam.

Panni néni nem csak matematikára, fizikára tanította a diákokat. A kötelező anyagon kívül sok minden mást is adott nekik. Hazaszeretetre, a művészetek megismerésére nevelte őket. Osztályfőnöki óráiról, mint apró csodákról beszélnek tanítványai ma is.

- Az osztályfőnöki órákra mindig külön készültem. Az nem olyan volt, mint a matematika, hogy amit mondtam, bizonyítani is tudtam, vagy a fizikát kísérletekkel támasztottam alá. A gyerekektől olyan őszinteséget kaptam, ami nagyon boldoggá tett. Bármilyen kérdés merült fel, mindent megbeszéltünk, nem volt tabutéma. A tanítóképzőben Cziráki Lajos volt az osztályfőnököm, rajztanárom. Nagyon sokszor felidéztem a gondolatait.

Panni néni 1985-ben ment nyugdíjba, de ma is aktív életet él. Tartja a kapcsolatot régi iskolájával, nagyon sok tanítvány keresi rendszeresen, részt vesz a városi rendezvényeken. Szabadidejében olvasgat és tanít is, ha megkeresik.

- Vannak kedves tanítványaim ma is, bár már nem vállalok annyit, mint régen- mondta. - Olvasni szeretek, elfoglalom magam. Legutóbb Schopenhauer gondolataiban mélyedtem el, jó volt megismerni. Nagyon szeretem Marx György fizikus könyveit. Unatkozni szerencsére már nem marad időm, soha nem is volt. És hihetetlen erőt adnak a tanítványok, akik gyakran felkeresnek. Segítenek, ha szükségem van rá, vagy csak érdeklődnek. Nekem velük teljes az életem.

Karakai Annát születésnapján megható ünnepségen köszöntötték a gimnáziumban. Volt tanítványai, kollégái rengeteg virággal, versekkel, dalokkal kívántak neki sok boldogságot. Papp József országgyűlési képviselő Hiller István oktatási és kulturális miniszter elismerő oklevelét adta át több évtizedes, nagy szaktudással, emberséggel végzett munkájáért. „Amit ott elmondtak, abból csak az évszámok voltak igazak. Az összes többi érdemtelen túlzás” - jegyezte meg Panni néni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában