Rekordszámú kisbaba született

2024.01.10. 13:51

Évről évre korfa készül Rábapordány lakóiról, javulnak a mutatók

Javulnak Rábapordány demográfiai mutatói, de még mindig elöregedett a falu. A polgármester elemezte az adatokat.

Kisalföld.hu

Visy László minden évben feldolgozza a demográfiai adatokat a faluban. Fotó: Kisalföld-archívum

Visy László polgármester idén is elkészítette faluja, Rábapordány korfáját és öregedési indexét. Minden évben elemzi az adatokat, és az eredményeket a helyi információs kiadványban közli a falubeliekkel. Örömmel rögzítette, hogy 2023-ban a mutatók javultak, a település elöregedése csökkent. 

– Az öregedési index és a korfa két olyan demográfiai mutató, amelyek a lakosság életkor szerinti összetételére vonatkoznak – magyarázta tudományát Visy László. – Az öregedési index az idősebb korosztály arányát mutatja az összlakossághoz képest. Magas öregedési index esetén az idősebb korosztály aránya nagyobb a fiatalabb generációhoz képest, ami arra utalhat, hogy a lakosság elöregedett. Rábapordány esetében is jelentős mértékű az elöregedés, 242,1 százalékos. Azaz 100 gyermekre és fiatalkorúra vetítve 242 idős jut. Jelentős változás, hogy az elmúlt években folyamatosan csökken ez az arány, a tavalyi évhez viszonyítva is 25 százalékkal lett kisebb a mutatónk. A korfa pedig egy ábrázolás vagy statisztikai jelentés arról, hogy az adott közösség vagy népesség hogyan tagolódik életkori csoportok szerint. 

A polgármester megállapította: Rábapordányban a korfa­összetétel alapján is látható, hogy elöregedett a település. 

– Az elmúlt években a kormányzati és a helyi politikának köszönhetően jelentős demográfiai javulást tapasztalhatunk. Az üres ingatlanok elkeltek, fiatalok maradtak itthon, és fiatalok költöztek a településre. A gyermekszületések száma a tavalyi évben jelentős mértékű volt, a 2000-es évek elején jegyezhettünk fel utoljára ilyen magas születésszámot. 14 kisbabát köszönthetett a település – tette hozzá. Visy László elmondta még: az önkormányzat számos támogatást nyújt a fiataloknak, a letelepedőknek, a gyermeket vállalóknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában