Odavesztek a háború poklában

2024.01.13. 06:41

Doni katasztrófa - Szentmisét tartottak a hősi áldozatok lelki üdvéért Győrben - fotók

A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága a Doni áttörés 81. évfordulója alkalmából péntek este a győri Szent Ignác Bencés templomban szentmisével emlékezett meg.

Kisalföld.hu

A győri Szent Ignác Bencés templomban istentiszteleten és koszorúzáson imádkoztak a doni áttörés halottjaiért. Fotó: Csapó Balázs

A hősök és áldozatok lelki üdvéért ajánlották fel az istentiszteletet. A misét Sárai-Szabó Kelemen OSB, perjel cerebrálta. Az eseményen emlékbeszédet mondott dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, amely után közös koszorúzás következett. Az emlékező szervezetek nemzeti szalagot köthettek a koszorúra.

Mint ismeretes, 1943. január 12-én a keleti frontra küldött második magyar hadsereg gyakorlatilag megsemmisült a Don-kanyarban. Az óriási túlerő, az embertelen körülmények és a nem megfelelő felszerelés következtében mintegy ötvenezer katona vesztette életét, majdnem ugyanennyien megsebesültek, a hadifogságba esettek száma pedig elérte a huszonnyolcezret. A háború borzalmai közepette is történtek különös események, s még a legreménytelenebb időkben is segítette a szenvedőket az Istenbe vetett hit.

Vasárnap az alakulófélben lévő Magyarok a Magyarokért Hagyományápoló és Hagyományőrző Egyesület emlékezik meg a hősi halottakról a tápszentmiklósi Római Katolikus templom melletti hősi emlékműnél.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában