Meglepetés szárazon és folyóban

2024.01.10. 11:27

Beszorult elefánt, elfeledett tengeralattjáró, botor mutatvány - Júliusban történt

Az új év első napjaiban érdemes visszatekinteni mindarra, ami az óesztendőben történt. Mi is így teszünk, hónapról hónapra röviden felidézzük az időszak legérdekesebb eseményei, történéseit.

Kisalföld.hu

Júliusban a tűzoltók jócskán ledöbbenhettek, mikor elefántmentésre hívták őket, csakúgy, mint azok, akik az egyik balzsamos éjszaka a Kossuth hídról leugráló fiatalokat látták.

Új rend szerint 

A hulladékgazdálkodás átalakítása leginkább a hulladék- udvarok működését érintette. Országszerte át kellett térni a mérésre, azaz a beszállítónak válogatni és mérni is kell. Az első időszakban ettől sokan tartottak, de az átállás viszonylag zökkenőmentesen ment. A Kisalföld munkatársai is kipróbálták az új rendszert az első napokban. A mérés nem okozott jelentős kellemetlenséget, főleg, ha valaki már előre szétválogatva hozta a leadandó hulladékot. 

DSC_1916
Fotó: Csapó Balázs

Győri udvarhölgy 

Kiskörén, a Tisza-tó partján rendezték meg a Magyarok Világszépe 2023-as döntőjét. A koronát a diósdi Nánási Dorottya nyerte el, első udvarhölgye pedig a győri Árki Dominika lett. A 24 éves versenyző számos szépségversenyen járt már, korona is többször került már a fejére, három év kihagyás után állt újra színpadra. 

DSC_4725-Edit
Fotó: Rákóczy Ádám

Tengeralattjáró kertben 

Szivar alakú test, 16 tonna, 20 méter. A Polaris békésen pihen Vámosszabadin, egy út menti telepen. A terv szerint az Északi-sarkra vitt volna egy magyar bójazászlót és az Indiai-óceánra is ellátogatott volna. De a feltételes mód megmaradt, a tenger- alattjáró soha nem indult el útjára. Most Tolnay Norbert telephelye ad otthont a járműnek. 

DSC_1494
Nem látta az óceánt – A Polaris békésen pihen Vámosszabadin, egy út menti telepen. Fotó: Kisalföld-Archívum, Csapó Balázs

Elefántot mentettek 

Egy forgalmas körforgalomból menekült meg Turbó, a menyétbébi. Nagy Amélia, a téti Madár-Ments-Vár mentőhely madármentője épp fecskementésről tartott visszafelé, amikor a 83-as úton a körforgalomban meglátta a rémült kis állatot. A kis Turbót később majd szabadon engedik. Néhány nappal később a Xantus János Állatkert egyik elefántja, Pembe került szorult helyzetbe. Alvás közben összecsuklott az óriás. A győri tűzoltóknak háromórás munkával daruval sikerült kiszabadítani szűk helyéről az 5 tonnás állatot. 

Ugrás a hídról 

A sajtót bejárta az a videó, amelyen két fiatal egyik éjjel Győrben a Kossuth hídról a Mosoni-Dunába ugrik. A fiúk többször is megismételték az életveszélyes manővert, ami nemcsak a vízmélység miatt veszélyes, hanem azért is, mert a víz bármikor hozhat uszadékot. Ráadásul a második világháború alatt lerobbantott hidak darabjai a mai napig a folyó fenekén vannak. 

DSC_3777
Fotó: Csapó Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában