Szakmai beszélgetés

2024.01.19. 20:43

„Az egyén és az ország számára a legfontosabb a megfelelő alkalmazkodási stratégiák felépítése” – Kiállításmegnyitó a győri MCC-ben - fotók

„Az egyén számára a legfontosabb a klímaváltozással szembeni védekezés területén a megfelelő alkalmazkodás” – hangzott el a kijelentés az MCC győri képzési központjának idei első szakmai rendezvényén, mely keretében Kovács Erikkel, az MCC Klímapolitikai Intézetének szenior kutatójával beszélgetett Kónya Máté egyetemi hallgatónk.

Kisalföld.hu

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára.

  • A beszélgetés témája a mindennapjainkban érzékelhető klímaváltozás volt, melyet követően az érdeklődők a beszélgetés témájához szorosan kapcsolódó INTO THE ICE – A MOSAiC Expedíció képekben c. fotókiállítást tekinthették meg a helyszínen.
  • Az előadáson elhangzott, hogy a kiállítás képein is szereplő Északi-sarkvidék az éghajlatváltozás epicentruma, melyből kiindulva Földünk klimatikus viszonyai rövid időn belül markáns változáson fognak átesni.
  • Ez természetesen kihat emberi életünk minden szegmensére, a természeti környezet módosulásától kezdve a társadalmi-gazdasági folyamatokig bezárólag.
  • Mi is történik pontosan az Északi-sarkvidéken? Milyen társadalmi-gazdasági hatásai lesznek a változó éghajlati körülményeknek? Milyen klímaforgatókönyvekkel számoljunk Európában és a Kárpát-medencében?
  • Ezen kérdések mentén kaphattak részletes betekintést az érdeklődők az éghajlatváltozás folyamataiba a győri MCC-ben.

Kovács Erik kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon fontos lenne a világ országai által kitűzött klímacélok betartása és a mitigáció (az üvegházhatású gázok légkörbe jutásának a visszafogása) fokozása. A szakértő véleménye szerint a fő probléma, hogy a világ négy legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátó országa, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, India és Oroszország semmit nem tart be azokból a megállapodásokból, melyeket az egyes országok és nemzetközi szervezetek klímacélként a globális éghajlatváltozás mérséklése céljából megfogalmaznak.

Ezzel szemben a kisebb kibocsátó országok rendre a megállapodásoknak megfelelően szervezik társadalmi-gazdasági életüket. Az Északi-sark tekintetében Kovács Erik kifejtette, hogy amennyiben megmarad a mostani, gyorsuló melegedési tendencia, 2040–50-től 10 évente 1, 2070-től pedig 10 évente 8 olyan nyár lesz, amikor jégmentessé válhat a Jeges-tenger, mely természetesen a nagy légköri folyamatokból adódóan a Föld más régióira is erőteljes hatást fog gyakorolni.

Magyarország és a Kárpát-medence éghajlati szempontból a Föld egyik legérzékenyebb régiója, ahol találkoznak a kontinentális, a mediterrán és óceáni légtömegek, melyek állandó egyensúlyának megváltozása alapvetően befolyásolhatja hazánk éghajlati paramétereit, ezáltal időjárási jelenségeit. A szakértő elmondta, hogy a kutatások alátámasztják, hogy a Kárpát-medence éghajlatát a csapadékos, enyhe tél, a forró, száraz nyár és a heves viharok sűrűsödése fogja meghatározni. E tekintetben is megjegyezte, hogy az egyén és az ország szempontjából is a legmegfelelőbb a helyes alkalmazkodási stratégiák felállítása és az időben távolabbi, lehetséges változások megelőzésének elősegítése. 

A MOSAiC Expedíció (Multidisciplinary Drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) volt a történelem legnagyobb sarkvidéki expedíciója: 2019 őszén az Alfred Wegener Intézet, Helmholtz Sark- és Tengerkutatási Központ (AWI) német kutatóhajója, a Polarstern egy éven át a jégtáblába fagyva sodródott az Északi-sarkon. Az expedíció nemzetközi csapata, amely 20 ország több mint 80 intézményének kutatóiból állt, példátlan részletességgel rögzítette a sarkvidéken folytatott méréseket.

Kutatásuk középpontjában a légkör, a tengeri jég és a hótakaró, az óceán, az ökoszisztéma és a biogeokémiai folyamatok állnak a rendkívül gyorsan változó sarkvidéken. Az INTO THE ICE fotókiállítás megtekintése során a látogatóknak lehetőségük nyílik Esther Horváth fotós szemével megtapasztalni a MOSAiC Expedíció folyamatát. A fotókiállítás ingyenesen látogatható 2024. január 31-ig az MCC győri képzési központjában.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2024. január 25-én 17:30-kor lesz: Henry Kissinger az állam vezetéséről – Hat politikai stratégia a XX. századból címmel, mely során Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhely vezetője fog előadást tartani. Szeretettel várjuk az érdeklődőket! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában