Lezárult a jubileumi év

2024.01.23. 21:06

A katonaközséget ünnepelték – 360 éve alapították Gartát

Helytörténeti kiadvány megjelentetésével zárták le Kapuváron a gartai településrész jubileumi programsorozatát. Az egykor önálló község alapításának 360. évfordulóját ünnepelték többek között.

Cs. Kovács Attila

Pintér Gábor és Gerencsér Péter szerkesztették kötetbe a Garta múltjával foglalkozó írásokat.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Helytörténeti konferenciát tartottak a hétvégén Kapuváron, téma a gartai településrész múltja volt. A 2023-as jubileumi programsorozat lezárásának tekinthető a rendezvény, amellyel Garta alapításának 360., Kapuvárral való egyesítésének 100. és a Gartáért Alapítvány létrehozásának 15. évfordulóját ünnepelték. Bemutatták a jeles alkalomra összeállított Garta jubileumi emlékkönyve című kiadványt, amit Gerencsér Péter és Pintér Gábor szerkesztettek. 

– Ez egy tanulmánykötet, amit tudományos dolgozatok töltenek meg. Tizenhat írás szerepel benne, tizenegy szerzőtől, háromszáz oldalon, kétszáz fotóval színesítve – jellemezte munkájukat Gerencsér Péter. 

A kötetben három fejezetbe rendezték a tanulmányokat. Az első, legterjedelmesebb Garta múltjával foglalkozik: a falu pecsétjeivel, címerével, zászlajával, a gartai szimbólumokkal. Bemutatja a könyv a gartai bíróládát, a település kialakulásának részleteit, a család- és keresztnevek változásait, ismerteti a határjárásokat, határjeleket, a dualizmus korának fejlesztéseit, a községbíró- és elöljáróság-választás gondjait. Tárgyalja a kiadvány Garta és Kapuvár száz évvel ezelőtti egyesítését, Garta megjelenését a korabeli sajtóban és a gartai bírók névsorát is rögzíti. 

Csiszár Attila a közönségnek a gartai bíróládát mutatta be, amelynek történetét a jubileumi kötetben is el lehet olvasni. 
Fotó: Cs. Kovács Attila

A második fejezet az egyházi, vallási életet elemzi, a szokásokat, hagyományokat mutatja be. Olvashatunk a gartai templomról és az egyházközség történetéről és sorra veszi a „népi vallásosság” jellemzőit, a fennmaradt, kéziratos imádságos könyveket, halottas könyveket, valamint a helyi szakrális emlékeket is feldolgozza. A könyv harmadik fejezete a kultúrával, művelődéssel, oktatással, művészettel kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze. Az iskola történetét, a polgári társas olvasókör működését, Szekendy Alajos kántortanító, zeneszerző életútját és Lukácsy Lajos szobrászművész munkásságát. 

A konferencia vendégeit prof. dr. Gadányi Károly, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a konferencia levezető elnöke köszöntötte, majd Radó Tamás plébános, Horváth László önkormányzati képviselő, Ivanics Ferenc, a vármegyei közgyűlés alelnöke, prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem emeritus rektora, akadémikus és dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára mondták el gondolataikat az eseménnyel, illetve Gartával kapcsolatban. A jubileumi záróprogram a Szent Sebestyén-templomban szentmisével ért évet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában