Nutriák

2024.01.11. 07:20

A hódpatkány állománya robbanásszerűen növekszik, elsősorban a Szigetközben és a Hanságban pusztít

A nutria, más néven hódpatkány vagy mocsári hód az utóbbi időben rendkívül elszaporodott térségünkben is. A rágcsálók rendjébe tartozó faj legutóbb a folyók áradásával érkezett hozzánk. A megemelkedett vízszintek miatt gyakran találkozhattunk vele a vízpartok közelében, egyre gyakrabban kerül a szemünk elé.

Ollári Gergely

Több olvasónk is küldött lapunknak fotót a felbukkanó nutriákról.

A nutria természetvédelmi problémák miatt Magyarországon invazív fajnak számít. 

A hideg lenne az ellensége 

– Elszaporodásuk legfőbb oka a melegedő éghajlat, a dél-amerikai faj állományát elsősorban a jelentősen hideg időjárás csökkentené. Hobbitartása 2010 óta tilos Magyarországon, az Európai Bizottságnak a természetben való észlelését 2017-ben jelentették be hivatalosan. Állománya robbanásszerűen nő, elsősorban a Szigetközben, a Hanságban, a Rába, a Marcal mentén, de szinte minden folyó és állóvíz mellett megtalálható. Több ezer példánya van térségünkben. A vadgazdálkodók negyedévente jelentik a hatóságoknak az észlelését, elejtését – mondta lapunknak Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének titkára. 

Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének titkára szerint a nutriának több ezer példánya van térségünkben.

Rendkívül szapora 

A nutria a rágcsálók rendjébe tartozik, hódpatkánynak is hívják, évente általában két almot hoz a világra. Rendkívül szapora faj. Régebben sokan tartották a prémjéért és a húsáért. Érdekessége, hogy úszás közben látszik a szőrös, hengeres farka és a háta, ez különbözteti meg a hódtól. 

– Elsősorban a vízpartok közelében találkozhatunk velük, nem hagyják el azt. Növényekkel táplálkozik. Ugyan a mezőgazdaságban okozhat károkat, de ez nem minősül vadkárnak. Jelenleg a megemelkedett vízszintek miatt sokkal gyakrabban kerül az emberek szeme elé – részletezte a titkár. Hozzátette: nem vadászható faj, de a vadászatra jogosult korlátozás nélkül elejtheti. 

Veszélyt jelent az őshonos fajokra 

Jelentési kötelezettség van érvényben. A természetvédelmi hatóság, mivel inváziós, idegen faj, a vadászati hatóságon keresztül kezdeményezheti az állomány szabályozását. Ahogy a szakember mondja: az európai uniós szabályok értelmében a faj kiirtására kell törekedni, mivel idegen, jelenléte hatással van az őshonos fajokra és azok életterére is. A nutria, mivel elsősorban az állandó vizek mellett, nádasok és mocsarak, folyók, patakok, tavak környékén fordul elő, károkat okozhat a partfalakban is. 

Táplálékkonkurens 

A nutria naponta testtömege 25 százalékának megfelelő tömegű növényi részt is képes elfogyasztani, ezáltal az őshonos fajaink táplálékkonkurense, valamint az élőhelyek átalakításával számos őshonos faj életfeltételei romlanak tevékenysége következtében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában