Jó fejben tartani

2024.01.12. 15:36

A belvíz megtámadta a Győr-Pannonhalma bringautat is - A kismegyeri szakasz egy része jég alatt áll - videó, fotók

Az elmúlt hetek esős időjárása és a fagy miatt a csapadékvizek csak lassan tudnak, vagy egyáltalán nem tudnak elszivárogni a talajba. Ez a jelenség okoz gondot – ahogy szerte az országban – a Győr-Pannonhalma bringaút kismegyeri szakaszán is. A Magyar Közúttól és a Győri Útkezelő Szervezettől megtudtuk: ameddig a kemény mínuszok velünk maradnak, addig a kerékpárút melletti árokból nem lehetséges a vizet kiszivattyúzni.

Szeghalmi Balázs

Körülbelül 20 méteres szakaszon borítja jég a Győr-Pannonhalma kerékpárutat Kismegyernél.

A 1809-es napóleoni csata áldozatainak mementójára emelt kismegyeri emlékmű közvetlen környezetében is rengeteg a belvíz, amely nem kíméli a Győr-Pannonhalma kerékpárutat sem. Körülbelül 20 méteres szakasz áll jelenleg víz, pontosabban jég alatt. Ezen a részen a bringát kizárólag tolni ajánlott; lassan sétálva is meglehetősen csúszik a jég borította aszfalt.

"A Győr-Pannonhalma kerékpárút mentén kialakított szikkasztóárokban megrekedt és a mennyisége miatt az árokból a kerékpárútra is kilépő csapadékvíz nehezíti, jelenlegi fagyott állapotában pedig veszélyezteti a kerékpárúton való közlekedést. A kerékpárút ezen szakaszának kezelője nem társaságunk, hanem az illetékes önkormányzat.

Az út kezelőjét értesítjük és javasoljuk, hogy a jelenség fennállásának idejére a kerékpárútra ideiglenes jelzéseket helyezzenek ki. Az árokban megrekedt víz szivattyúzására a fagyos időszak enyhülését követően lesz lehetőség. Addig is a közlekedők türelmét és megértését kérjük az önkormányzattal együtt" - válaszolta kérdésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs vezetője.

Jövő héten már szivattyúzhatnak, tavasszal pedig a szikkasztást erősítik majd itt

"Ilyen szélsőséges belvizet nem tapasztaltunk a szóban forgó területen, amióta átadták a Győr-Pannonhalma kerékpárutat. Az időjárás-előrejelzések szerint jövő héten már van remény az enyhülésre. Így ha elolvad a jég az ominózus szakaszon, a Győr-Szol szakembereivel közösen tervezzük a víz szivattyúzását.

Hosszú távon pedig az jelentheti itt a megoldást, ha a jobb szikkasztást folyami kavicsos résszel segítjük elő a kerékpárút alatt. Ezt a beruházást tavasszal végezzük el" - tudtuk meg Máthé-Tóth Pétertől, a Győri Útkezelő Szervezet igazgatójától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában