18 név az emlékkövön

2024.01.24. 18:43

25 éve zuhantak a halálba az iskolások - A deutschlandsbergi busztragédiára emlékeztek Kőszegen + Fotók

Szülők, nagyszülők, testvérek, barátok, végtelenül szomorú emberek gyűltek össze szerda délután a kőszegi Jurisich gimnázium udvarán. A parkban, egy emlékkőnél gyülekeztek, a kövön tizennyolc név olvasható. A huszonöt évvel ezelőtti deutschlandsbergi tragédia áldozataié.

Cs. Kovács Attila

Megemlékezés a deutschlandsbergi tragédia 25. évfordulóján Kőszegen.

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

1999. január 24-én főként Kőszegen és Szombathelyen tanuló diákok utaztak az osztrák városba, sítáborba. A kapuvári Kiss-M. család gyermekei is útra keltek, lányuk Kőszegen tanult, kisfiuk pedig születésnapjára kapta ajándékba a lehetőséget. Örömmel készülődtek és a szülők is boldogok voltak, hogy őket annak látják. Aztán aznap délután bemondta a rádió: "Kőszegi diákokat szállító autóbuszt ért baleset, többen meghaltak".

A Jurisich gimnázium udvarán az emlékezők Kirner Antal Zoltán kőszegi és Fernandes Loyd kőszegszerdahelyi plébánosok vezetésével és támogatásával közösen imádkoztak az elhunytakért. A megjelentek előbb az emlékezés mécseseit és virágait helyezték el az emlékműnél, majd Básthy Béla, Kőszeg polgármester mondta el gondolatait. 

Huszonöt év alatt kifogytunk a szavakból. A szavakból, melyek talán soha nem is voltak alkalmasak arra, hogy leírják, mit érzünk. Mert nem lehet elmondani a hiányt, a veszteséget, az ürességet, amely huszonöt év után is átjárja a szívünket és amely miatt huszonöt éve mindig annyira didergető a városunkban január huszonnegyedik napja 

– hangzott el megemlékezésében.

A csendes főhajtást követően a Jézus Szíve templomban tartottak szentmisét a buszkatasztrófa áldozataiért.

Az emlékezők, a gyászolók között minden évben ott vannak a kapuvári Kiss-M.-ék is. Nem hagynak ki egyetlen esztendőt sem, a családfő szerint azért, mert ők már örökké egymáshoz tartoznak. 

- Minden évben elmegyünk és találkozunk a többiekkel, akikkel a sors egy szomorú napon összehozott bennünket - mondta a Kisalföldnek Kiss-M. Vencel. 

A kapuvári szülők 13 éves fiukat vesztették el a szörnyű balesetben, lányuk súlyos sérüléseket szenvedett. 

- Senki sem tudja elképzelni, mit jelent elveszteni egy gyermeket, csak azok, akik átélték ugyanezt. Mi, akik ott összegyűlünk minden évben, mindannyian éreztük ezt a fájdalmat és érezzük ma is, hiszen nem múlik el soha - fogalmazta meg érzéseit Kiss-M. Vencel. 

25 éve kapaszkodnak egymásba

- A sors egy szomorú napon összehozott bennünket és már nem engedjük el egymást. Segítjük, erősítjük a másikat, közben vigasztalódunk magunk is. De nehéz, nagyon nehéz huszonöt év után is. A kőszegi megemlékezés az iskola parkjában egy végtelenül szomorú, csendes esemény. Mindenki elgondolkodik magában. Visszagondolunk a múltra, amikor még minden rendben volt és a gyerekeink boldogok voltak. Utána aztán felszakadnak az emlékek, beszélgetünk, idézzük a gyerekeket és közben megszakad a szívünk .

A magyar diákok huszonöt évvel ezelőtt, a tábor első napján a síelésből indultak szálláshelyükre. Úgy tűnt, minden rendben van, semmi nem utalt arra, hogy az autóbusszal gond lenne. Később a vizsgálat viszont kiderítette, hogy a sofőr tudott a fékrendszer hibájáról, de nem vette elég komolyan. A hegyről ereszkedtek lefele, amikor a járművezető képtelen volt lassítani. Végül egy kanyart nem tudott már bevenni és lezuhant a jármű és egy családi ház kertjében, a tetején landolt. Az osztrákok nagyon gyorsan megkezdték a mentést, helyszínre siettek a mentők, tűzoltók, rendőrök. A közeli épületben berendeztek egy kórházat is. Tizennyolc életet azonban már nem tudtak megmenteni, a legidősebb áldozat 40, a legfiatalabb 8 éves volt. Huszonheten megsérültek. A vizsgálat megállapította a buszsofőr felelősségét és a bíróság három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Tizenöt hónapot ült börtönben Ausztriában. 2000 augusztusában szabadlábra helyezték és hazatért Szombathelyre. 2001 augusztusában hunyt el, gyógyíthatatlan betegségben.

A tragédia helyszínen Kőszeg városa emeltetett emlékművet. Mindig van rajta virág és égnek gyertyák is. 

Ausztriában is megemlékeznek a tragédia áldozatairól

Deutschlandsbergben január 26-án, pénteken, délután 4 órakor tartanak megemlékezést osztrák és kőszegi tűzoltók részvételével, majd a helyi templomban magyar művészek orgona-szaxofon koncertjével tisztelegnek az áldozatok előtt. Kiss-M. Vencelék is kiutaznak és a Kisalföld elkíséri őket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában