Pályázat és vállalkozók is segítettek

2023.12.17. 07:37

Új hulladéktároló, kerítés és kívül-belül megújult a ravatalozó Nagybajcson + galéria

Az utóbbi időben folyamatosan szépült és újult meg a temető a faluban. A pályázatok mellett a helyiek – fiatalok és idősek –, és a nagybajcsi vállalkozók is sokat tettek azért, hogy gondozott temetője legyen a községnek.

Ollári Gergely

Teilinger Imre polgármester a nemrég felújított ravatalozó mellett, melynek munkálataiban a helyiek is sokat segítettek.

Fotó: Rákóczy Ádám

A nagybajcsi temető területe meghaladja az egy hektárt. Nemrég megújult az önkormányzat tulajdonában lévő ravatalozó, a felújítást a Magyar Falu Program pályázata segítette, mintegy 22 millió forintos támogatással. Az épület kívül-belül megszépült, cserélték a nyílászárókat, vizesblokkot hoztak létre, és mozgáskorlátozott feljárót alakítottak ki.

A munkálatok során az épület új álmennyezetet kapott, belül teljes lapburkolatcserét végeztek, festést kapott, kívülről pedig színes baumitvakolatot. A vizesblokkhoz az önkormányzat saját forrásból kiépítette a szennyvízhálózatot, és átemelő szivattyúrendszert vásárolt. Ez körülbelül 1 millió hatszázezer forintba került.

– Kezdeményezésünkre az utóbbi időben a pihenőpadokat újra csiszolták, lefestették. Korábban nem volt hulladéktároló, ezért kialakítottunk egyet. Ezeket is saját forrásból finanszíroztuk. Aztán közel öt millió forintból elkészült a kerítés, amire a helyi egyházközség pályázott a Magyar Falu Programban. A felújítások, és korszerűsítések azonban nem értek véget, az önkéntesek, és a településünkön élő vállalkozók is segítettek –fogalmazott lapunknak Teilinger Imre polgármester.

A község egykori lakosa, Oross Tibor felajánlásának köszönhetően nemrég negyven férőhelyes gránit urnatorony került a temetőbe. Ennek értéke három és fél millió forint volt, az alapzatot, és a környezetében kialakított járdát az önkormányzat finanszírozta, a munkálatokat pedig helyi önkéntesek végezték el. Nekik köszönhetően lett szebb a ravatalozó, a villanyszerelés kapcsán is nagybajcsi vállalkozó segített, és világító testeket szerelt be az épületbe. A helyiek közül volt aki egy világító keresztet ajánlott fel az épület elejére, és az épület feliratozását is nekik köszönheti a falu.

– A kis településeken, nálunk is hagyománya van a temetőlátogatásnak. Nem túlzás, de vannak olyan napok, amikor többen térnek be, mint a helyi boltba. A temető fontos az önkormányzatnak, de számíthattunk segítségre is. Az önkéntesek, fiatalok, idősek, és a helyi vállalkozók is sokat tettek azért, hogy gondozott, szép temetője legyen falunknak – hangsúlyozta az elöljáró, hozzátéve, hogy az egyházközség tulajdonában lévő területet az önkormányzat bérli, gondozza, és karbantartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában