7 hónap alatt épült fel

2023.12.15. 07:55

Új bölcsőde nyitja meg kapuit januárban Pannonhalmán

Januártól harminchat férőhellyel várja a Játék-Vár Bölcsőde a gyerekeket. Az 550 millió forintos beruházás szoros határidő ellenére is időben elkészült. A fejlesztésre nagy volt az igény a településen, huszonnégy helyre rögtön volt jelentkező és várhatóan a fennmaradó férőhelyeket is hamarosan betöltik.

Dániel Viktória

Fotó: Rákóczy Ádám

Modern, korszerű épület várja év elejétől a pannonhalmi bölcsiseket. A projektere a Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata 2020 360 millió forint támogatást szavazott meg, az alapanyag árak emelkedése miatt azonban ezt ki kellett egészíteni 193 millió forint kormányzati támogatással. 
A megvalósításra alig néhány hónap maradt, az áprilisi alapkő letételt követően csütörtökön adták át az új épületet. Az ünnepségen részt vett többek közt Bagó Ferenc a város korábbi polgármestere, Horváth Endre, a Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága igazgatója és dr. Valler Hilda Zsuzsanna A Pannonhalmi Járási Hivatal vezetője.

– Mindig öröm számomra Pannonhalmán járni. Négy évet töltöttem a városban bencés gimnazistaként és minden alkalommal boldogság tölt el, amikor visszatérve látom mennyit fejlődik a település – mondta el köszöntőjében dr. Latorcai Csaba államtitkár. – Azok a jó fejlesztések, amelyek a helyiek igényeire épülve. Láva, hogy milyen gyorsan betelt a férőhelyek többsége egyértelmű, hogy Pannonhalmán szükség volt erre a bölcsődére.

Vas Gábor a település polgármestere beszédében kiemelte, mindössze hét hónap telt el az alapkő letétel óta. Ennek a rövid határidőnek a betartása csak sokak összefogásával valósulhatott meg.

–A biztonság és korszerű elhelyezés mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk azokról a dolgozókról, akik élethivatásuknak választották ezt a pályát. Szeretnénk ha az új bölcsőde egy olyan intézmény lenne, ahol mindenki úgy érzi jó itt dolgozni, jó itt bölcsődésnek lenni.

Kara Ákos a térség országgyűlési képviselője elmondta a jövőre nézve is számos terv van még.

– Januárban adjuk át a hivatal új épületét, emellett leülünk megbeszélni a következő időszak fejlesztéseit. Ugyanebben a hónapban Ravazdon is átadunk majd egy bölcsődet, hiszen az egész térség fejlődését szem előtt tartjuk. A következő nagy beruházás a 82-es főút győri bekötőszakaszának megépítése és átépítése lenne. Ehhez a tervek már megvannak és reméljük, hogy hamarosan a kivitelezéshez szükséges támogatást is megkapjuk.

Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Önkormányzat elnöke hozzátette, ma már nem a nagyobb városok kiváltsága a bölcsőde. A fejlesztéseknek köszönhetően ezer férőhellyel bővült a térségi rendszer. Így a 183 vármegyei település egyharmada rendelkezik már ilyen intézménnyel.

Az ünnepség végén Hortobágyi T. Ciril pannonhalmi főapát áldotta meg az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában