Árvíz

2023.12.28. 17:37

Tetőzés után lassú apadás a folyókon Győr-Moson-Sopronban

Továbbra is hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kísérik a dunai árhullámot Észak-Dunántúlon, közölte a vízügy.

Gyurina Zsolt

A Duna Nagybajcsnál 25-én este tetőzött 612 cm-es vízállással, 26-án délután újra áradásnak indult, majd aznap este 616 cm-rel újfent tetőzött. Azóta már elkezdődött az apadás. 
Komárom és Esztergom térségében szerdán késő délelőtt illetve kora este tetőzött az árhullám. Komáromnál szombaton, Esztergomban pedig vasárnap reggelre csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje (mindkét vízmércén 500 cm) alá.

A Lajta Mosonmagyaróvárnál szerda délután tetőzött 211 cm-rel, itt is elkezdődött az apadás. Az Ipoly Ipolytölgyesnél 27-én hajnalban 464 cm-rel tetőzött (I. fok 420 cm, II. fok 470 cm) - közölte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.  

A kedvező hidrológiai helyzet miatt az Esztergom-táti árvízvédelmi szakaszra elrendelt árvízvédelmi készültség elsőfokúra mérsékelték. A Komárom-almásfüzitői árvízvédelmi szakaszon továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. 

A vízügy azt is közölte, hogy az előrejelzések alapján az elkövetkező néhány napon számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően fagypont felett alakulnak. A jövő hét elejéig a Lajtán és a Rábán elsőfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállások várhatók. A jövő hét közepétől érkezik újabb, várhatóan folyékony halmazállapotú csapadék. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában