Rábaköz 2023

2023.12.29. 17:25

Szubjektív leltár a Rábaközből - Öröm és tragédia, avatás és búcsú

A búcsúzó esztendőt úgy szokás jellemezni, hogy „gyorsan elment”. Ám ha visszanézünk, összegzést készítünk, akkor szinte mindig kiderül, hogy egyáltalán nem volt unalmas. Így lehetünk 2023-mal is, hiszen a magunk mögött hagyott hónapok bővelkedtek érdekes eseményekben. Történtek vicces és hasznos esetek, örömök, de persze tragédiák is. Szubjektív leltár következik távozó évünkről.

Cs. Kovács Attila

A Rábaközi Hiking Team tagjai idén Erdélyben a Moldáv-csúcsra másztak fel. Fotók: Kisalföld-archívum

A kapuvári ÍzvadÁszok főzőcsapat mindig jó hírét viszi térségünknek. Minden év januárjában Rómába utaznak a szakácsok, hogy ott az olasz főváros szegényeit vendégeljék meg magyaros ételekkel. Idén is így történt. 

Év elején egy maglócai áramlopásról is beszámoltunk: egy helyi lakos az üresen álló szomszéd házból vezette át az energiát saját otthonába, és ez- zel 800 ezer forintos kárt okozott. Kapuváron rekordokat döntött a hagyományos böllérmájfesztivál. Az eddigi legtöbb néző volt kíváncsi a rendezvényre, és a legtöbb csapat jelentkezett főzésre. 

Kónyban nagy ünnepe volt az Erkel Ferenc Kórusnak. Alapításának 63. évfordulóját ülték meg, külön érdekesség, hogy a kezdetektől az alapító-karnagy, Veér György tanár úr vezeti az énekkart. Kapuváron megnyílt a tanuszoda, állami beruházásban készült el, a mindennapos testnevelést, a gyerekek úszás- oktatását szolgálja elsősorban. Tragikus esemény, egy gyilkosság borzolta a kedélyeket Csornán. Egy 39 éves helyi vállalkozót öltek meg több késszúrással otthonában. Az elkövetőt, egy 21 éves férfit rövid időn belül elfogták Miskolcon. 

Fénytraktorok járták körbe Csornát karácsony előtt.

Hungarikum lett a höveji csipke. A höveji asszonyok az 1860-as évektől készítik, azóta szerte a világba eljutott a csipke híre. A falubeliek tudják, hogy nemcsak nagy dicsőség, de óriási felelősség az elismerés számukra. Csornán bringapályát avattak, 36 millió forintból készült el, felét a város, felét az Aktív Magyarország program biztosította. 

A nyáron három halálos áldozatot követelő baleset történt az M86-os gyorsforgalmin, Rábakecöl térségében. Egy lengyel családot szállító autó sofőrje későn észlelte, hogy az előtte haladó kamion defekt miatt fékezésre kényszerült. Belehajtott a szerelvénybe. A két felnőtt, az édesapa és az édesanya, illetve egyik gyermekük a helyszínen meghalt. A másik gyermeket súlyos sérülésekkel vitték kórházba. 

A Rábaközi Hiking Team hegymászó csapat tagjai idén Erdélyben, a Fogarasi-havasokban másztak. A 2544 méter magas Moldáv-csúcsot hódították meg. Rábapordányban megmérgezték a falu központjában álló, 100 éves platánfát. A gyökerét, törzsét fúrták meg, és a lyukakba vegyszert öntöttek. Próbálják megmenteni, tavasszal majd kiderül, sikerrel jártak-e. 

Kapuváron, a gartai városrészben névemlékművet avattak, hogy az is őrizze az ősi elnevezést.

Gartán a településrész alapításának 360. évfordulóján név- emlékművet avattak, hogy az is őrizze az ősi elnevezést. Kapuváron egy 1930 körül Veszkényben készített betlehemet állított ki a múzeum. Epergyes Ferenc gazda csinálta a karácsonyi istállót. Csornán fénytraktorok köszöntötték az ünnepet, száz mezőgazdasági jármű járta körbe a várost. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában