Az én történetem

2023.12.25. 11:01

Sztorik, amik a legjobban megérintettek bennünket 2023-ban - Citromszüret zimankóban Kunszigeten

Itt a szüret ideje. Igen, kunszigeti citromból! Barki Andrea kollégánk írása.

Barki Andrea

Bakó Zoltán és Bakóné Bedőcs Mónika csak kisétálnak az ültetvényhez és leszakítanak pár citromot. Fotó: Rákóczy Ádám

  • Bár kint fagyos, havas a táj, a hőmérő higanyszála 0 fok alatt marad, citromot szüreteltünk nemrég Kunszigeten.
  • Itt Győr környékén, s nem a meleg mediterrán vidéken.
  • Mintegy négyszáz négyzetméteres citromültetvényen roskadoznak a fák a gyönyörű, szinte fürtben lógó gyümölcsöktől.

Citromszüret zimankóban

Akármilyen hihetetlen, bár kint fagyos, havas a táj, a hőmérő higanyszála 0 fok alatt marad, citromot szüreteltünk Kunszigeten. Igen, itt Győr környékén, s nem a meleg mediterrán vidéken. Mintegy négyszáz négyzetméteres citromültetvényen roskadoznak a fák a gyönyörű, szinte fürtben lógó gyümölcsöktől. Itt a szüret ideje.

Amikor egy fotón láttam, nem hittem a szemenek. Azzal már sok helyen találkoztam, hogy dézsában citromfát nevelnek, és én is megpróbálkoztam már vele, de termést még nem láttam egyiken sem.

Itt meg fürtökben lógott a gyümölcs. Ezt saját szememmel kell megnéznem – gondoltam, és felvettem a kapcsolatot Bakó Zoltánnal, a Citrus és Pálma Kft. egyik tulajdonosával. Fotósunkkal meglátogattuk a kunszigeti telepüket. Már az udvaron a mediterrán vidéket idéző pálmafák lengedeztek a 0, mínusz 1 fokos szélben. A fóliasátorba belépve, pedig mintha újra Izraelben jártam volna, egy réges-régi utazásomon. Élvezettel sétáltam a citromoktól telt fák alatt.

Már egyáltalán nem fáztam. Ámulattal néztem az egyes fákon a csodálatos, önmagában is szép fehér virágokat, aztán másokon apró zöld növendék gyümölcsöket és a vakítóan sárga, lédús citromokat. Máskor is szeretek a gyümölcsfák alatt sétálni, megcirógatni leveleiket, lecsippenteni egy-egy szem gyümölcsöt, mert annál finomabb nincs. A citromültetvényen csak sétálni szerettem volna, beszívni a friss, üde illatot, hogy megőrizhessem. Mert a nyarat idézte a hideg télben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában