Vízállás

2023.12.27. 14:31

Szerdán tetőzik a Lajta, a Mosoni-Duna már apad

Szerdán tetőzik a Lajta, a Mosoni-Duna már apad Mosonmagyaróvárnál.

Mészely Réka

- A téli időszakban a szokásosnál nagyobb a Lajta vize, de nem rendkívüli a vízállás – fogalmazott Kertész József, a Lajta-menti árvízi védvonal helyi védelemvezetője.

A szakembereknek a Lajta vízállása is folyamatosan munkát adott karácsonykor. A folyó vízszintje Mosonmagyaróváron is jelentősen megemelkedett.

Szerdán a dél körüli órákban tetőzik a folyó Hegyeshalom (Márialigetnél) a Főmedren, míg a Balparti csatornán lassan, de még emelkedett a vízállás. A mosonmagyaróvári duzzasztó alvízi vízmércéjén szerda reggel 207 centimétert mértek, 45 m3/s vízhozammal. A folyó az elmúlt 24 órában tovább lassan áradt és este 10 órakor meghaladta a II. fokú készültség szintjét (200 cm).

 

A folyó tetőzését Mosonmagyaróvár Lajta zsilip alvízi vízmércéjén 210-215 centméteres maximumra várják.

A vízügyi szakember szerint az intenzív csapadék mellett a gyorsabb hóolvadás okozta a jelenlegi magasabb vízszinteket.

Kertész József arra is kitért, hogy közben a Mosoni-Duna szerdára lassú apadásnak kezdett, miután kedden 14 órakor a rajkai vízbetáplálást csökkentették, így elkerülhetővé vált a további áradás a mosonmagyaróvári szakaszon. Mosonmagyaróvár belterületén lévő Malomági Lajta menti területek védelme az önkormányzat feladata, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. lezárta a Malom-ági Lajta torkolati zsilipjét, és működteti a szivattyút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában