Aranyvasárnap 24-én

2023.12.11. 09:03

Szenteste boltzárral - Már öt üzletlánc döntött úgy, hogy december 24-én nem nyit ki, részlegesen a Spar is csatlakozott

Az idei szenteste nem csupán arról marad majd emlékezetes, hogy ekkor gyújtjuk meg az utolsó adventi gyertyát, de az év talán legmeghittebb napja egyben aranyvasárnap is lesz. Kérdés, ez a különös naptári egybe­esés hogyan hat majd a forgalomra, s mennyivel marad el a bevétel a korábbi aranyvasárnapokétól. Egy biztos: a Lidl, a Penny Market, a Rossmann, a Mountex és a Diego már bejelentette, egyetlen üzletük sem nyit ki december 24-én.

Kisalföld.hu

Balogh László egyetért azzal, hogy december 24-én ne nyissanak ki az üzletek. „Ha megszűnne a vásárlási lehetőség a hét utolsó napján, mindenki átállna a hétköznapi vásárlásra” – mondta a győri férfi.

Fotó: Csapó Balázs

  • A kisalfold.hu-n megkérdeztük olvasóinkat arról, örülnek-e annak, hogy az említett boltok nem nyitnak ki szenteste.
  • Közel 1000 voks érkezett; a szavazók több mint 90 százaléka egyetért a december 24-i boltzárral.
  • A nagy üzletek bezárását szenteste a dolgozók szemszögéből jó ötletnek tartom. Támogatom, mivel egész évben robotolnak - mondta egy kis kapuvári bolt tulajdonosa. 

Emberi és racionális szál

„Mindenképp örömteli, hogy több üzletlánc úgy határozott, szenteste nem nyit ki. A Penny Market hét éve ezt meglépte már; 2016-ban ugyanígy vasárnapra esett a szenteste. A döntés hátterében emberi és racionális szál is húzódik. Egyrészt a bolti dolgozók mögött nagyon nehéz és kemény év áll, vitán felül megérdemlik a pihenőnapot 24-én.

Üdvözöljük, hogy ezt figyelembe vette jó pár üzlet, ám a teljes képhez hozzátartozik, hogy a felmérések szerint alacsony, legfeljebb közepes forgalommal számolhatnak a diszkontláncok 24-én. Emellett minden vasárnap 50 százalékos bérpótlék illeti meg az eladókat, vagyis erős nappal bizonyosan nem számolhatnak az üzletek közvetlenül karácsony előtt” – kezdte Karsai Zoltán.

Plázák, bevásárlóközpontok esetében bonyolult a zárás

Arra a felvetésünkre, hogy várható-e további üzletláncok csatlakozása a 24-i boltzárhoz, a következő választ kaptuk a KASZ elnökétől: „Még két bolthálózat vezetésével tárgyalunk erről, hamarosan meglátjuk, milyen eredménnyel zárulnak ezek a megbeszélések. Ennél a kérdéskörnél azt is látni kell, hogy több lánc üzletei plázákban is vannak, vagy maguk üzemeltetnek bevásárlóközpontokat. Ezeket bezárni azért nem egyszerű 24-én, mert a bérlők igényeit, szerződéseit szintén figyelembe kell venni.”

Penny, Lidl

„A magyar hagyományok szerint a család december 24-én, azaz szentestén gyűlik össze. Idén valamennyi munkatársunknak ismét lehetősége nyílik ezen a napon már a készülődés időszakát is a szeretteivel tölteni. A döntés meghozatala során a vásárlóink érdekeit is szem előtt tartottuk, így számukra hosszabb nyitvatartási időt biztosítunk az ünnepet megelőző napokban” – tudtuk meg Ka­­za­tsay Esztertől, a Penny hazai kommunikációs vezetőjétől.

„A Lidl Magyarország piacvezetőként fontosnak tartja, hogy példát mutasson és Magyarország alapértékeit tovább erősítse. A munkavállalók maximális támogatása érdekében ezért úgy döntött a Lidl, hogy december 24-én a 200 áruháza zárva tart, így a szeretet ünnepét mind a 8500 munkavállalója családtagjai körében töltheti békességben” – hallottuk Tőzsér Judittól, a Lidl kommunikációs vezetőjétől.

Az üzletláncok igyekeznek vásárlóik és dolgozóik érdekeit is szem előtt tartani. Fotóillusztráció: MTI

CBA, Spar

„A CBA-hálózat üzletei franchise-rendszerben működnek, az adott egység nyitvatartási idejét az üzemeltető vállalkozás határozza meg a jogszabályi előírásoknak megfelelve, a vásárlói igények figyelembevétele mellett” – válaszolta kérdésünkre Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. A SPAR a legtöbb üzletét zárva tartja december 24-én, de kivételek lesznek utóbbi cég esetében.

„Annak érdekében, hogy 14 ezer munkatársunk többsége otthon, a családja körében, méltó módon tölthesse a szentestét, készülhessen az ünnepekre, vállalatunk úgy döntött, hogy saját üzemeltetésű egységeinek többségét zárva tartja december 24-én” – tudtuk meg Maczelka Márktól. A SPAR szóvivője hozzátette: „Az Interspar hipermarketek, valamint egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketek nyitva lesznek 24-én déli 12 óráig, így azok a munkatársak, akik ezen a napon dolgozni fognak, köszönetképp 100 százalékos túlórapótlékban részesülnek.”

Kapuvári kis bolt szemszögéből

„A nagy üzletek bezárását szenteste napján a dolgozók szemszögéből nézve remek ötletnek tartom. Támogatom, mivel egész évben robotolnak, ezt a napot ők is megérdemlik. A kisboltomat kinyitom december 24-én, de én magam fogok az üzletben állni, nem jutna eszembe, hogy alkalmazottam dolgozzon. Talán némi előnyt jelenthet a kisebb boltoknak, ha szenteste napján nálunk vásárolhatnak a vevők. Ezt már kipróbáltam más ünnepnapokon, és megnövekedett a forgalom ezen a kis helyen is” – mondta Erlitz Katalin, a kapuvári lakótelepen, a Berg Gusztáv utcában lévő Perec Pékárubolt tulajdonosa.

Hozzátette: „Pékáruból számítok nagyobb fogyásra, ezért abból rendelek többet, illetve helyben tudok sütni zsemlét, kiflit, kovászos veknit igény szerint, rövid idő alatt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában