Sokan hiányoztak az iskolákból

2023.12.11. 18:53

Mindenkit érint a Volánbusz sztrájkja - Frissítve: Vegyesek az utasok tapasztalatai, többen ültek autóba

Kihalt volt a máskor tömött buszmegálló hétfőn kora reggel Győrságon, miután a helyi iskolásokat felvették a buszok. Győrszentivánon észre sem vették, hogy sztrájkolnak a buszsofőrök, alig 1-2 járat maradt ki.

Pozsgai Kitti

Győrben is voltak bátor autóbuszvezetők, akik munkabeszüntetésükkel maguk és a kollektíva mellett is kiálltak.

Fotó: Csapó Balázs

Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közösségi oldalán hétfő délután fél 4 óra tájban azt írta: "Megtettük azt, amit elvártak tőlünk a Volán szakmában dolgozók. A sztrájk második napján a várakozásnak megfelelő számú Volánbusz dolgozó támogatta a SZAKSZ bérharcát. A mai napon már a helyi járatos autóbuszvezetők, karbantartó szakmunkások és a szellemi dolgozók is csatlakozhattak a munkabeszüntetéshez."

A hétfőn 15 órakor rögzített adat szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében 70 százalékos volt a részvétel.

Korábban írtuk:

Várakozó utasok

A győri Vidéki autóbusz pályaudvar hétfő délután egy óra körül tele volt autóbusszal, az emberek nyugodtan várakoztak a tábláknál. Vegyes tapasztalatokról számoltak be. Volt, aki reggel észre sem vette, hogy sztrájk van, ugyanúgy jött a busza, mint máskor. Volt, aki azt tapasztalta, hogy neki szerencséje volt, mert az ő busza elindult ugyan a megszokott időben és el tudott menni az iskolába, de az egy órával korábbi járat bizony nem jelentkezett. A diákok arról is beszámoltak, hogy sajnos sok vidéki iskolatársuk hiányzott, mert nem tudott bejutni a szokásos módon. Az iskolákban sok helyen figyelembe vették, hogy a honlapon megjelölt biztosan elinduló buszra kiérjenek a gyerekek és akár korábban is elengedték őket. Az biztos, hogy reggel sokkal nagyobb volt a személyautó forgalom Győrben a szokásosnál, mivel sokan a kiszámíthatatlan autóbusz miatt nem kockáztatták azt, hogy beérjenek a munkahelyükre.

Vasárnap este a VOLÁNBUSZ Zrt. közleményt adott ki. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett. A vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival ellentétben – a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok kb. 75 százaléka mégis menetrend szerint közlekedett.

Hétfőn délután megkerestük a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, hogy tájékozódjunk arról, hány buszvezető sztrájkolt, mennyi járat maradt ki a vármegyében.

– Még a sztrájkot szervező SZAKSZ létszámát sem éri el a munkabeszüntetésben részt vevő munkavállalók száma. A hétfőn 7 órakor összesített adatok szerint a teljes dolgozói állomány 10 százaléka sztrájkol, az adatok vármegyénként jelentős különbségeket mutatnak. A helyi járatok a sztrájk első napján mind közlekedtek, a helyközi járatokkal kapcsolatban településre lebontott részletes lista összeállítására sajnos nincs kapacitásunk, a hétfőn kimaradt, kimaradó járatok számáról később tudunk tájékoztatást adni - közölték..

Korábban írtuk:

A "maszek" járatok Töltéstavára, illetve Pérre vitték a gyerekeket, csak azok maradtak, akik Pannonhalmára járnak suliba. Értük is megérkezett a Volán busz, így minden általános iskolás odaérhetett becsengetésre.

A buszmegállóban is a mai és a tegnapi sztrájkról szólt a diskurzus a szülők között. Mivel ezeket a helyközi járatokat általában helyben, vagy a közelben élő sofőrök vezetik, már a bolt előtt is arról beszéltek, hogy hallották, ki az a sofőr, aki nem fog sztrájkolni egész nap, ki az, aki tegnap este sem hagyta Győrben az állandó utasait.

Nehéz bejutni Győrbe

Az interneten a helyi csoportokban is egymást kérdezgetik vasárnap este óta a munkába igyekvők, hogy vajon a sztrájkban érintett járatok közül melyik fog végül elindulni. Telekocsik szerveződtek, mindenki próbált valahogy segíteni a másikon. 

Hétfőn reggel az utakon aztán a szokásosnál is nagyobb volt a fogalom, ami érthető is, hiszen még ha be is jutnak a munkahelyükre az emberek, kérdéses, hogy a nap végén haza tudnak-e menni busszal. 

Nyolc óra körül a Győrbe vezető utak még telítettek voltak, Abda felől lépésben haladt a forgalom.

Láthatatlan tiltakozás

Győrszentivánon észre sem vették, hogy sztrájkolnak a buszsofőrök, a Volán társaság által közreadott táblázat szerint is csak alig egy-két járat marad ki hétfőn a sztrájk miatt. Egy helyi utas szerint "ez vicc, nem sztrájk, gond nélkül bejutottam Győrbe, még csak tömeg sem volt a buszon". 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában