Járvány

2023.12.21. 15:11

Madárinfluenzát mutattak ki egy bőnyi pulykatelepen

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Győr-Moson-Sopron vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A bőnyi pulykatelepen ütötte fel a fejét a járvány, ezért az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a Nébih.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: MW Archív

Fotó: Fehér Gábor

Bőnyön, mintegy 26 500 példányt számláló hízópulyka telepen az állatok gubbasztása és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta. A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és megállapították a 10 kilométer sugarú felügyeleti, azaz megfigyelési körzetet.

Bár a védő-és megfigyelési körzetek feloldása egyes érintett területeken megkezdődött, a járványügyi fegyelmen továbbra sem szabad lazítani - hangsúlyozta a hivatal. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy további baromfitartó telepek ne váljanak érintetté a járványban - tették hozzá.

Az ágazat és a hatóság közös érdeke, hogy minél előbb elkezdődhessen az állományok újratelepítése, ezért a Nébih továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy következetesen és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában