Elismerések

2023.12.17. 08:15

Átadták a Hűség napi kitüntetéseket Sopronban - Mutatjuk a díjazottakat - fotók

Átadták az önkormányzat által a Hűség napja alkalmából adományozott helyi kitüntetéseket szombaton a városháza dísztermében. A Sopron Város Díszpolgára címet 2023-ban Eperjes Károly színművész, a Pro Urbe- Sopron-díjat dr. Gömöri János régész vehette át.

Bódvai Ildikó

Hagyomány, hogy a díjazottakról és a polgármesterről közös fotó készült. Fotók: Szalay Károly

Sopron és nyolc környező település lakossága 102 évvel ezelőtt december 14-én népszavazáson döntött arról, hogy Ausztria helyett Magyarországhoz kíván tartozni. A magyar kormány 2001-ben december 14-ét a Hűség napjának nyilvánította. Hagyományosan az ehhez legközelebb eső hétvégén adják át Sopron legfontosabb díjat, elismeréseit. Ez így történt idén is. Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház művésze vezényelte le a szombati ünnepséget, a résztvevőket Farkas Ciprián polgármester köszöntötte. 

- Minden nemzet és minden város történetében vannak olyan nagy, sorsdöntő pillanatok, amikor a közös cselekedeteink nem csupán itt és most, a mi életünkre érvényesek, hanem meghatározzák gyermekeink, unokáink és az utánuk következő nemzedékek életét, gondolkodását is. Ezen döntések súlyát mi, soproniak is átérezzük, hiszen 1921. decemberében arról kellett döntenie városunknak, hogy hűséges marad-e ahhoz a hazához, amelynek közel ezer éven át volt kapuja és egyben legszebb bástyája - kezdte a polgármester.

Hozzátette, a soproniak döntése megingathatatlanul szilárd volt. Sopron ma is hűen őrzi nagyjai emlékét, s egyben azt a szellemiséget, amiért kiérdemeltük a Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város címét. Mi, soproniak nem hagytuk, hogy a fejünk fölött döntsenek a sorsunkról. Nem hagytuk, hogy a nagyhatalmak döntsék el azt, hogy számunkra mit jelentsen az otthon és a haza. 

- A hagyományaink azt diktálják, hogy a város legnagyobb ünnepén, a hűség napján köszönetet mondjunk mindazon soproni polgároknak, akik munkájukkal, szorgalmukkal és tehetségükkel a várost és a közösséget szolgálják. Minden évben olyan nagyszerű emberek foglalnak itt helyet, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy Sopron továbbra is egy olyan város maradjon, ahol erős és összetartó közösség működik, ahol jó élni, dolgozni, alkotni, családot alapítani és gyermeket nevelni - mondta végezetül a polgármester, majd gratulált a díjazottaknak.

A beszédet követően Miklósi Fruzsina és Komáromi Erik klarinétművészek előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Ezután Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Barcza Attila országgyűlési képviselő átadták a kitüntetéseket.

2023-ban a Sopron Város Díszpolgára címet ­Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, rendező, a Soproni Petőfi Színház művészeti tanácsadója vehette át, Pro Urbe Sopron-díjban dr. Gömöri János régész, a Scarbantia Társaság elnöke részesült. Civitas Fidelissima-díjat kapott Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, valamint a Zettl–Langer Gyűjteményi Alapítvány, utóbbi díját Langer Ágnes vette át.

A Dr. Király Jenő-díj idei kitüntetettje dr. Pintér Katalin, a Soproni Gyógyközpont Központi Laboratóriumának klinikai mikrobiológus adjunktusa, tanácsosa, valamint posztumusz Dr. Király Jenő-díjat kapott néhai dr. Horváth Zoltán csecsemő- és gyermekorvos, infektológus, a Lyme-kór szakértője. A Humanitas-díjat dr. Éger István mentőorvos, az Együtt az Életért, Sopronért Mentő Alapítvány titkára kapta. Sopron Kultúrájáért-díjban T. Horváth József zeneszerző, előadóművész részesült. Ketten érdemelték ki a Sopron Kiváló Pedagógusa-díjat, Tomopulu Andromáhi, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára és Tscheki Katalin, a Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Intézmény ­(EGYMI) igazgatója. A Sopron Sportjáért-díjat Szittner Lajos testnevelőtanár, edző vehette át. ­Wälder József-díjat adományozott az önkormányzat Baranyai Gábor kőfaragó, kőszobrásznak, Ifj. Flandorffer Ignác-díjat pedig Csonka Lászlónak, a Csonka és Fiai Kft. és a Trendglas Jena GmbH ügyvezetőjének. Sopron Szolgálatáért-díjban Fülöp István András nyugalmazott bv. ezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön nyugalmazott parancsnoka részesült. Sopron Ifjú Tehetsége idén Fajkusz Benedek Lukács lett. 

2023-ban Sopronért Emlékéremben részesült: dr. Bakai Judit osztályvezető főorvos, Both Balázs költő, Csányi László gép­járműoktató, Csoltói József, a Testvériség Néptáncegyüttes vezetője, a Hermesi Hegylakók Gasztronómiai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és a Scarbantia Társaság, Hirschler Vilmos üvegesmester, Kiss Lajos vállalkozó, a ­Lions Club Sopron alapító tagja, Marton Tamás, a Soproni Atlétikai Club elnöke, Martos Virág múzeumpedagógus, Shmilliár Tamás építész, Szemző Gábor, a Soproni Kosárlabda Klub korábbi elnöke, valamint Taschner Tamás idegenvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában