Az energiacsökkentés miatt zárták be

2023.12.05. 12:51

A mosonmagyaróvári postapalota jövője a tét - A Magyar Posta nem tervezi az újranyitását

Születésének 160. évfordulóján emlékeztek Hőnel Béla építészre a postapalotánál. Az épületben működött a Mosonmagyaróvár 3-as posta, amely az energiaválság következtében megszűnt. Az ingatlan sorsa kérdéses.

Mészely Réka

A postapalota hasznosításának kérdése napirenden van a Magyar Posta Zrt.-nél.

Fotó: Kerekes István

A 160 éve született Hőnel Béla építész tervei alapján számos épület született a mosonma­gyaróvári térségben. Az általa épített postapalotában működött a Mosonmagyaróvár 3-as posta, mely az energiaválság következtében megszűnt. Az épület jövője kérdéses: a Magyar Posta Zrt. felülvizsgálja, hogyan hasznosíthatja a vállalat az ingatlant.

160 évvel ezelőtt, 1863. december 3-án született Hőnel Béla, a szepességi Mateóczon. A neves építész emléke előtt tisztelegtek a postapalotán elhelyezett magyaróvári emléktábla előtt. 
Beregszászi Balázs, az emléktábla kezdeményezője Hőnel Béla életútját vázolta. Mint elmondta, az építész 1901-ben, 38 évesen telepedett le Magyaróváron. 

– Nemcsak a városunkban, de a környékünkön is jelentős köz- és magánépítkezéseket folytatott. Leginkább Mosonszolnokon, a mai Újrónafőn, Dunakilitin, a mai Jánossomorját alkotó településeken, Halászin, Magyarkimlén, Máriakálnokon, Rajkán és Károlyházán. Vannak ma Hőnel-épületek az Ausztriához csatolt nyugat-magyarországi részeken, azaz Burgenlandban Miklóshalmán, Bánfalun, Gátán, Köpcsényben és Zurányban, illetve Szlovákiában Oroszváron – emlékeztetett Beregszászi Balázs. Hozzátette: – Hőnel lenyomatot hagyott városunkban és térségünkben, és még az utánunk jövő generációk számára is, méltán nevezhetjük a térség legmeghatározóbb építészének. Tekinthetjük őt városszépítőnek, térségünk építőművészének. 

Hőnel Béla munkássága előtt tisztelegtek születésének évfordulóján.
Fotó: Kerekes István

Beregszászi Balázs arra is rámutatott, hogy az az épület, amelyen az emléktábla áll, szintén Hőnel nevéhez köthető: építészként tervezte, építette magának, és ő adta bérbe a részeit a Magyar Királyi Postának. Átélte a viharos huszadik századot, azonban a 2022-ben bekövetkezett energiaválság megpecsételni látszik a sorsát. 

Az ingatlanról érdeklődtünk a Magyar Posta Zrt.-nél. Mint válaszukban kifejtik, a társaságnak jelentős energiafelhasználás-csökkentést kellett elérni, amely számos megtakarítási intézkedést tett szükségessé. Ennek részeként szüntették meg a Mosonmagyaróvár 3-as postát is. Kifejtették: – A város postai forgalmának kezelésére az ott működő két posta – a jogszabályi előírásokat teljesítve és a tapasztalataink tükrében is – elegendő kapacitással rendelkezik, így a kérdéses szolgáltatóhely megnyitását – a Magyar Posta fenntartásában – a hatékonyabb működésünk érdekében nem tervezzük. Jelenleg folyamatban van annak felülvizsgálata, hogy hogyan hasznosítja vállalatunk a kérdéses ingatlant. 

Arra is kitértek, hogy az energiaválság okozta kényszerhelyzet kapcsán érintett települések részére 2023 februárjában a vállalat meghirdette a postai szolgáltatóhelyek partneri együttműködés keretében történő üzemeltetésének, illetve szerződéses alapon, díjfizetés ellenében fenntartott posta létesítésének lehetőségét. Ilyen együttműködést illetően nincs igény, folyamatban levő tárgyalás vagy intézkedés Mosonmagyaróváron. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában