Környezettudatosság és fenntarthatóság

2023.12.20. 12:06

483,64 milliós projekt: felmérték a tömegközlekedést, utazási szokásokat – Befejeződött a győri elővárosi közlekedés fejlesztését előkészítő projekt

A projekt célja egy olyan tanulmány elkészítése volt, mely Győr és elővárosa közlekedésének fejlesztési koncepcióját tartalmazza a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében.

Ollári Gergely

Illusztráció

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Nagy Gábor

Befejeződött a győri elővárosi közlekedés fejlesztését előkészítő projekt – erről Fendt Tamás a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. közlekedési projektek divízióvezetője számolt be szerda reggel a győri városházán. A projekt célja egy olyan tanulmány elkészítése volt, mely Győr és elővárosa közlekedésének fejlesztési koncepcióját tartalmazza a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében. A projekt az európai unió 483,64 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával, a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. kezelésében valósult meg.

Győr a projekt keretében, olyan fejlesztési célt készített elő, mely eleget tesz az IKOP támogatási rendszerének. Győrbe jelenleg nap mint nap, több mint harmincezer ember jár be dolgozni, tanulni, ügyeit intézni a város negyven kilométeres vonzáskörzetéből. Ez igen jelentős forgalom, melynek igényeit a közúti közlekedés egyre nehezebben tudja kielégíteni. A bevezető utak kapacitása, a lakott területeken vezető szakaszok száma és a győri utak szűk áteresztőképessége erős korlátokat szab, melynek bővítése nehezen lehetséges.

Elhangzott az is, hogy a térség ugyan kiterjedt vasút hálózattal rendelkezik, és a vonalak Győrön belül igen kedvező nyomvonalon haladnak, de a hiányzó megállók, vágánykapcsolatok miatt a rendszer mégis nehezen használható. A tanulmányban többek között felmérték a vasúti közlekedés pontos menetrendjét, utazási szokásokat, különösen arra vonatkozóan, hogy a lakosok milyen tömegközlekedési eszközöket választanak. Emellett a projektbe belekerült a gönyűi kikötő és a Győrszentiváni állomás fejlesztése is.

Elkészült egy részletes megvalósíthatósági tanulmány, valamint az ehhez kapcsolódó engedélyes és koncepcióterv, és létrejött közútbiztonsági hatásvizsgálat, valamint egy fenntarthatósági és klímakockázati tanulmány is. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában