Postapartner és energetika

2023.11.27. 17:36

Középpontban a fenntarthatóság: átadták a Széchenyi István Egyetem felújított postaépületét Győrben - fotók

A Széchenyi István Egyetem felújította a győri kampuszon lévő, általa ősszel megvásárolt postaépületet, korszerű körülményeket biztosítva az ott dolgozóknak és az oda érkezőknek.

Széchenyi Egyetem

Fotó: Rákóczy Ádám

A létesítményben oktatási tevékenység is zajlik, így a fejlesztés nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is szolgálja a hallgatókat és a munkatársakat. A posta működtetését 2024. február 1-jétől az egyetem veszi át postapartnerként.

A fenntarthatósághoz és a magas színvonalú szolgáltatások biztosításához egyszerre járul hozzá az a beruházás, amelynek ünnepélyes átadását november 27-én tartották a Széchenyi István Egyetem győri kampuszán. Az intézmény „A Széchenyi István Egyetem győri telephelyének energetikai fejlesztése” című európai uniós projekt keretében felújította a postahivatal épületét. A munkálatok részeként sor került a homlokzat hőszigetelésére, a lapos tető hő- és vízszigetelésére, az épületgépészeti rendszer korszerűsítésére, valamint a külső nyílászárók cseréjére.

Az 1983-ban épült kétszintes, mintegy 750 négyzetméter alapterületű ingatlant az egyetem idén ősszel vásárolta meg a Magyar Posta Zrt.-től. Az universitas ugyanakkor múltja alapján már eddig is kötődött a postai ágazathoz, hiszen jogelődjében, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán 1975-ben alakult meg a Közlekedési és Postaüzemi Intézet, amelynek sikerszakja lett a két évvel korábban induló – és egészen 2003-ig működő – postaüzemi képzés. A most felújított postahivatal éppen az elméleti és a gyakorlati oktatás megoldására készült annak idején a Magyar Posta beruházásaként. A posta működtetését 2024. február 1-jétől az egyetem veszi át postapartnerként.

„Egyetemünk az elmúlt években a kormány támogatásával, tudatosan tervezett fejlesztések megvalósításával arra törekedett, hogy a lehető legtöbb épülete fenntarthatóbb, energetikai szempontból a legmodernebb legyen. A mintegy tíz éve folyamatosan zajló beruházások jelentősen hozzájárultak az energiafelhasználás csökkentéséhez, így a fenntarthatósághoz. Ebbe a sorba illeszkedik a postaépület megvásárlása és rekonstrukciója is, ami nemcsak mintegy 14 ezer magyar és nemzetközi hallgatónkat, valamint munkatársainkat szolgálja, hanem a térségben élő lakosokat, illetve az itt működő vállalkozásokat, intézményeket is” – hangsúlyozta dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

„A Széchenyi István Egyetem nem először mutatja meg a számunkra, hogy milyen értékteremtő tud lenni a megújulási képesség, a nyitottság, az együttműködés, a proaktivitás és a támogatás. Hiszen ezek az értékek teszik lehetővé az egyetem, a város, a posta, sőt az egész társadalom számára, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk a mindig megújuló igényekhez és kihívásokhoz. Az alkalmazkodáshoz arra van szükség, hogy aktívan keressük az új megoldásokat. Ezt teszi a Kormány és ezt teszi a Posta is.” – hangsúlyozta dr. Láng Géza állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkár.

„A postahivatal egyetemi tulajdonba kerülése és működtetésbe  újabb győri sikertörténet, amelyben szerepet játszott, hogy kiváló a kapcsolat az intézmény és a város vezetése között. Ha az egyetem fejlődik, Győr is fejlődik, s ez fordítva is igaz” – mondta prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, aki köszönetet mondott mindenkinek – köztük a Magyar Postának –, aki részt vett ennek a konstrukciónak a kialakításában.

„A Magyar Posta érdeke az, hogy a magyar emberek minél nagyobb számban és könnyebben vegyék igénybe a szolgáltatásainkat, ehhez pedig nekünk is elérhetőnek kell lennünk. Ennek érdekében hirdettük meg idén februárban újtípusú postapartneri programunkat. A postapartnernél minden alapvető postai szolgáltatás elérhető, tehát a csekk- és utalványfeladás, levél- és csomagfeladás. A postapartner az értesített és a postán maradó címzésű küldemények postahelyi kézbesítését is ellátja. A postapartnert bekapcsoljuk a postai logisztikai hálózatba, azaz a felvett küldeményeket elszállítjuk, feldolgozzuk, az ide érkező küldeményeket pedig kézbesítjük. A meghirdetés óta eltelt időszakban már mintegy 175 új típusú postapartnet indítottunk el, így összességében már mintegy 400 postapartner működik országszerte. A tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partnervállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik” – fogalmazott dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában