Főhajtás

2023.11.06. 12:56

Gyárváros nagyjaira emlékeztek a kopjafánál

Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban valamennyi üdvözült lélek emléknapja. Ilyenkor megtelnek a temetők emlékezőkkel, kigyúlnak a gyertyák, és egy kicsit közelebb kerülnek hozzánk mindazok, akik szívünkben élnek tovább. Győr-Gyárvárosban évről évre ezekben a napokban tisztelegnek azok előtt, akik az idők során kiemelkedőt tettek a városrészért.

Kisalföld.hu

A Győr-Gyárvárosi és Elektromos Sporthorgász Egyesület és a Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület 2006-ban emlék helyet avatott a Magvassy Parkban. Az itt álló kopjafával Gyárváros városrész, illetve az Iparcsatorna építői előtt kívántak tisztelegni. A megemlékezést azóta is rendszeresen Mindenszentek, illetve Halottak Napja tájékán tartják meg a két egyesület aktív részvételével.

Gyárváros közössége ma is példa értékű

A november 3-i eseményen Tömböly Tamás, a Gyárvárosiak Baráti Körének elnöke szólalt fel. Ünnepi beszédében kifejtette, hogy mindkét egyesület nagy hangsúlyt helyez a városrész épített és természeti értékeinek megóvására, történelmének feltárására, illetve közkinccsé tételére. Hozzátette, hogy fontosnak tartják az itt élők közösségtudatának és összetartozásuknak folyamatos, generációkon átívelő erősítését.

A városrész mindenkor legendás volt iparáról

A családias légkörű megemlékezésen megelevenedett Győr és azon belül Gyárváros iparának története, a Szeszgyár és Finomító Rt, az 1896-ban induló Magyar Waggon- és Gépgyár Rt. vagy az 1913-ban létesített Magyar Ágyúgyár Rt. Nyomukban megjelentek a munkáskolóniák, azaz a gyárvárosi lakónegyedek, majd az ipari tanulók képzéséről gondoskodó Tanulóváros.

 

Az egyesületek halottjaira is emlékeztek

A megjelentek kegyelettel emlékeztek egyesületeik egykori tagjai előtt. Így Gyárváros szülöttje, a Pro Urbe-díjas Jordán Lászlóért, illetve a Baráti Kör néhai alapítója és titkára, a szintén Pro Urbe-díjas Ferenczy Lajosért is gyúltak a mécsesek. Ugyanilyen tisztelettel hajtottak fejet Lély Zsigmondné, a Gyérváros Borostyán Klub egykori vezetője előtt, Szabó Karcsi bácsi, a horgász egyesület titkára, Roll László tógazda, Darnói Zsolt alelnök és Várnagy András egyesületi alapító tag emléke előtt.

Az ünnepélyes esemény az emlékezés koszorúinak és mécseseinek a kopjafához való elhelyezésével zárult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában