Adományból született

2023.11.30. 14:59

120 éves az iskola - Ünnepeltek Sopronban - Fotók

Ünnepi megemlékezést tartottak a soproni Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) alapításának 120. évfordulója alkalmából csütörtökön délelőtt.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

Tóth Antal 1903-ban alapította az intézetet. Mivel nem volt gyermeke, így vagyonát közcélokra adományozta. Az elmúlt 120 év a hallássérült gyermekek nevelésével, oktatásával kezdődött, aztán folytatódott a beszédfogyatékos gyermekek óvodai, később általános iskolai, majd pedig szakiskolai nevelésével.  Az intézményre a mai napig a folyamatos megújulás, az innovatív tevékenység a legjellemzőbb.

- A mai ünnepségre hatalmas lelkesedéssel készültünk, hiszen a százhúsz év egy nagyon komoly évforduló. A kicsik és a nagyok, valamint a pedagógus kollégák is egyaránt kivették a részüket az előkészületekből, szervezésből, díszítésből és természetesen a műsorból is. A mai alkalom egyik különlegessége, hogy a jelenlegi pedagógusok mellett a régi kollégákat és tanítványokat is meghívtuk, velük együtt lett komplex a mai nap - mondta el Tscheki Katalin, intézményvezető.  - Iskolánkba és óvodánkban jelenleg száztíz kisgyermek jár, de a szakiskolánkban is oktatunk, nevelünk gyermekeket. A módszerek tekintetében azt gondolom sok változás történt az elmúlt időszakban, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk a differenciálásra, a kooperatív technikára, az élménypedagógiára, mert azt látjuk, hogy ezek a módszerek sokkal hatékonyabbá teszik a gyermekek tanulást, mint a hagyományos tankönyvből, munkafüzetből történő feladatelsajátítás. Sopronból és a járás településeiből járnak tanulóink, óriási az igény az intézményre, hosszú a várólistánk, viszont az intézmény adottságai csak kis létszámú osztályokat tesznek lehetővé.

A jubileumi megemlékezésen a városvezetést Farkas Ciprián polgármester képviselte, de a meghívott vendégek között volt Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója, Rösszer Renáta a tankerület gazdasági vezetője, igazgatóhelyettese, valamint Pongráczné Várnai Mária, önkormányzati képviselő is.

- Ez a százhúsz éves intézmény szép példája az önfeláldozásnak és az áldozatvállalásnak, hiszen Tóth Antal sopronnémeti földbirtokos saját javait ajánlotta fel az iskola létrehozására, az intézmény alapjainak lerakására. És hogy mennyire időszerű volt már akkor is ez az áldozatvállalás, mi sem bizonyítja jobban, hogy százhúsz éves az intézmény és ma is számos gyermek jár ide. Úgy hiszem, hogy a soproni lélek, a Genius loci (hely szelleme) nagyon jól megmutatkozik ebben a történetben is. A soproni és a Sopron környéki polgárság tudatos hozzáállását a közügyekhez, a közösséget érintő fontos kérdésekhez jól szimbolizálja ez a történet is, így egy kicsit ezt is ünnepeljük ma - osztotta meg gondolatait a városvezető.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában